OBIŠLI SMO ZGRADU NA KARABURMI 4 MESECA NAKON POŽARA: Stanari digli KREDITE za KROV, sve još uvek PROKIŠNJAVA! FOTO
Slike sa Karaburme, Foto: Aleksa Petrović

svi se prave mrtvi

OBIŠLI SMO ZGRADU NA KARABURMI 4 MESECA NAKON POŽARA: Stanari digli KREDITE za KROV, sve još uvek PROKIŠNJAVA! FOTO

Ekipa portala Espreso obišla je zgradu na Karaburmi, a kako smo se i sami uverili, ni 4 meseca kasnije porodice ne mogu nazad u svoje stanove...

Objavljeno: 13:51h

Pre nepuna četiri meseca odnosno 15. aprila ove godine, na Karaburmi se dogodio stravičan požar u kom je 4 porodice ostalo bez krova nad glavom.

Požar je kasno uveče izbio na petom spratu zgrade u Ulici husinskih rudara, a tom prilikom potpuno su izgirela 4 stana u potkrovlju kao i veći deo krovne konstrukcije. Gasilo ga je 25 vatrogasaca sa deset vatrogasnih vozila, na svu sreću, povređenih u požaru nije bilo.

Ekipa portala Espreso obišla je zgradu na Karaburmi, a kako smo se i sami uverili, ni 4 meseca kasnije porodice ne mogu nazad u svoje stanove.

Miris paljevine još uvek se oseća u zgradi, pogledajte slike sa lica mesta.

1 / 13 Foto: Aleksa Petrović

Inače, uspeli smo da porazgovaramo sa nekoliko komšija iz zgrade koji su velikih problema imali sa prokišnjavanjem jer krovne konstrukcije nakon požara gotovo da nije ni bilo.

Kako su nam rekli, stanari su sami finansirali renoviranje krovne konstrukcije kao i da su radovi počeli pre nekoliko dana. Naša ekipa radnike nije zatekla na licu mesta. Na pitanje zbog čega se skoro 4 meseca čekalo da počnu radovi odgovorio nam je upravnik zgrade Milan Krgović.

"Stanari su sami izabrali ponudu izvođača radova i sami finansiraju radove koji su krenuli prošle nedelje. Radnici trenutno imaju par dana pauze i nastavljaju radove sutra. Očekujemo da će u narednih 4, 5 dana biti završen krovni pokrivač, a nakon toga je u planu i renoviranje fasade", kaže Krgović za Espreso i dodaje:

Požar, Karaburma
foto: Aleksa Petrović

"Nedostatak krova izazvao je problem jer je voda probila u stanove ispod. Dugo se čekalo da radovi počnu jer je postojao oređeni problem sa upravnikom koji je bio pre mene, ja sam početkom juna dobio zvanično rešenje i odmah smo pokrenuli pitanje renoviranja krova", pojasnio je naš sagovornik.

Kako nam je rekao, nijedna institucija nije bila od pomoći stanarima zgrade u Ulici husinskih rudara. Ovim povodom kontaktirali smo i jednog od vlasnika stanova koji su izgoreli u požaru koji nam je ove navode potvrdio i dodao da su mnogi penzioneri iz zgrade bili prinuđeni da podignu kredite kako bi isplatili renoviranje krova.

"Stanari zajedničkim snagama finansiraju krov pošto je to obaveza stanara zgrade, inače ima dosta penzionera i oni su ljudi digli kredite. Podjednako novca smo dali i mi kojima su stanovi izgoreli, a i stanari koji su i dalje žive u zgradi. Grad nije učestovao iako su nam obećavali iz opštine Palilula, ali su na kraju svi oprali ruke od toga. Jedino što smo dobili jeste po 240.000 dinara novčane pomoći i to u nedelji kada se dogodio požar. Što se naših stanova tiče, sami smo u obavezi da ih renovirmo ili ne u skladu sa mogućnostima", izjavio je jedan od stanara za portal Espreso.

Inače, do paljevine je najverovatnije došlo zbog instalacija na frižideru, a u trenutku požara samo je jedna stanarka, Katarina Trivunović, bila u svom stanu, na petom spratu. Vatrena stihija je progutala četiri stambena objekta.

Požar, Karaburma
foto: Aleksa Petrović

Podsetimo, nakon požara sastanak je održan sa predstavnicima stanara, Darkom Glavašem, sekretarom Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa s građanima, i Petrom Andrijaševićem, direktorom JP "Gradsko stambeno".

Stanari su tada izložili probleme s kojima se suočavaju nakon što su preko noći ostali bez svojih domova, kao i o situaciji u zgradi u kojoj su se i njihove komšije našle u nevolji.

- Imamo veliko razumevanje za nesreću koja se desila. Na svu sreću nije bilo žrtava i Opština želi da pomogne svakom svom građaninu. Iz tog razloga Opština je odmah inicirala kod Centra za socijalni rad Palilula da se u najkraćem roku svakoj od četiri porodice kojima su izgoreli stanovi uplati pomoć u iznosu od po 240.000 dinara - kazao je u maju predsednik opštine Ivanović.

Bonus video:

00:07

Požar na Novom Beogradu

(Espreso/Dijana S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.