SERIJA NEREŠENIH ZLOČINA U SVRLJIGU: Osumjičena na SLOBODI, 3 čoveka BRUTALNO UBIJENA I OPLJAČKANA
ilustracija, Foto: printscreen/youtube

jezivo

SERIJA NEREŠENIH ZLOČINA U SVRLJIGU: Osumjičena na SLOBODI, 3 čoveka BRUTALNO UBIJENA I OPLJAČKANA

Crna serija započeta je novembra 2016. godine kada je Momčilo Simonović (59) iz sela Galibabinac mučen i davljen do smrti

Objavljeno:

Trojica Svrljižana svirepo su ubijena u razmaku od četiri godine, a postoji ozbiljna sumnja da se radi o istim počiniocima koji i dalje izmiču ruci pravde.

Crna serija započeta je novembra 2016. godine kada je Momčilo Simonović (59) iz sela Galibabinac mučen i davljen do smrti. Dve godine kasnije, u susednom Merdželatu sekirom je ubijen Vukadin Božinović (93) a decembra 2020. u obližnjem Svrljiškom Lalincu preklan je sedamdesetpetogodišnji Borislav Kostić.

Uprkos intenzivnom policijskom radu, nijedan od ovih zločina nije rasvetljen. Najdalje se otišlo u rešavanju ubistva Momčila Simonovića koje je dovelo do hapšenja njegove prijateljice Lidije Stejković (50). Međutim, Više javno tužilaštvo u Nišu nije uspelo da dokaže da je ona direktan izvršilac pa je osuđena samo zbog neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca za šta joj je izrečena kazna zatvora od dve i po godine.

Lidija i ubijeni Momčilo Simonović
Lidija i ubijeni Momčilo Simonovićfoto: Kurir privatna arhiva

Uhapšena je 11. februara 2021. na graničnom prelazu Horgoš prilikom ulaska u Srbiju po poternici jer se u zakonom predviđenom roku nije javila na izdržavanje kazne i odmah sprovedena u Kazneno popravni zavod u Požarevcu a puštena je na uslovnu slobodu 29. januara ove godine. Lidija koja je sada na radu u Švajcarskoj i dalje tvrdi da je nevina robijala i najavljuje da će se u Srbiju vratiti da bi to i dokazala.

Kriva

"Osuđena sam jer nisam prijavila nepoznate izvršioce, pa valjda bi trebalo da se zna ko su ti ljudi, da bih ja bila odgovorna. Tražila sam da mi se kaže ko su oni, da dokažu da ih ja poznajem, to nije učinjeno ali sam ja oglašena krivom . Dva puta sam prošla poligraf, taj nalaz nije uvažen a koliko vidim sada njime mašu i političari i kriminalci kao dokazom da govore istinu. Imam alibi jak kao zemlja, iako je oko vremena Momčilove smrti bilo različitih navoda, za čitav taj period imam dokaze da nisam bila u njegovoj kući. Tri puta sam veštačena, jednom sam bila glupa, drugi put prosečna a treći put natprosečna, kako je kad kome odgovaralo", rekla je Lidija i dodala:

Lidija Stejković
Lidija Stejkovićfoto: Printscreen

"Drugo slično ubistvo se desilo dok sam bila u pritvoru, treće dok sam boravila u Nemačkoj, verovatno bih i za njih bila kriva da sam tada bila na slobodi ili u Srbiji. Nikada do ovog događaja nisam imala sukobe sa zakonom, ni kaznu za parkiranje, a onda sam povezana sa ubistvom. Najpre kao izvršilac, pa saučesnik, pa na kraju kao posmatrač. Navodno sam Momčila udarila desnom nogom pa mi je na nogavici bila mrlja krvi, samo na osnovu toga su me osudili. Za mene ljudski život nema cenu, pa Momčila sam poznavala godinama, što ga nisam ranije ubila ako mi je to bila namera. Sada sam u Švajcarskoj, radim u kući izuzetno imućnog čoveka, novac mu je na stolu, natkasnama, pa što njega ne ubijem da bar znam da se isplatilo. Ovde sam da zaradim kako bih uzela advokata i u Srbiji dokazala da nisam kriva da su svi oni koji su me poslali u zatvor, grdno pogrešili", kazala je Lidija.

Sestra

Momčilova sestra Toplica Kostić, koja je svaki put dolazila na suđenje Lidiji Stejković, ubeđena je da sud ipak nije pogrešio.

- Što se tiče Lidije verujem da je Viši sud u Nišu bio u pravu kada joj je izrekao zatvorsku kaznu a ja čak verujem da je njena uloga u ubistvu mog brata bila i veća, što sam sve vreme i isticala, kad god mi je bila data prilika da govorim. I dalje se nadam i činim sve što mogu da se smrt moga brata ne zaboravi. Bila sam nedavno u policiji u Svrljigu i tražila da se istraga njegovog ubistva nastavi a verujem da bi se na taj način saznalo ko je usmrtio i Vukadina i Boru. Strašno je da trojica ljudi budu tako svirepo ubijena a da niko za to ne odgovara, a ono što je najgore, može se lako desiti da još neko strada jer su ti razbojnici negde tu i dalje – upozorava ova žena.

Ubistvo

Komentarišući motiv zločina, Toplica kaže da nema dilemu da je njen brat ubijen zbog koristoljublja.

- Decenijama se priča da smo nasledili neko bogatstvo, dukate i dragocenosti što je potpuno bez osnova. Ta glasina da nam je deda ostavio silne dragocenosti je potpuno bez osnova. Međutim, to je stvorilo neslogu u familiji jer su neki smatrali da u tim navodima ima istine, te da su uskraćeni za nasleđe. Možda je baš neko od naših srodnika tipovao Momčila, jer to što je toliko mučen pre nego što je ubijen, ukazuje da su ubice od njega tražile da kaže gde su mu pare – ubeđena je Toplica.

I ostale dve žrtve važile su za dobrostojeće, što potvrđuje sumnju da su ubijeni da bi bili opljačkani. Rodbina Vukadina Božinovića nakon njegovog ubistva saopštila je da su u kući pronađene razbacane štedne knjižice te da je navodno imao ušteđevinu od oko 500.000 dinara koja nije pronađena.

Bora Kostić je neposredno pre ubistva prodao kuću u Svrljigu za 24.000 evra, kupio nov auto i počeo lagodno da živi što je verovatno zapalo za oko razbojnicima koji ni za njega nisu imali milosti.

Bonus video:

04:41

RODITELJI MLADIĆA OSUMNJIČENOG ZA UBISTVO NA IBARSKOJ: Nismo znali da je taj čovek preminuo, Miloš je utrčao u kuću pocepan

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.