RUČAO U BAZENU, POZIRAO SA TIGROM, A PRIČAO DA PRIMA MINIMALAC: Otkrivene tajne Aleksandra Jandrića
Aleksandar Jandrić, Foto: FACEBOOK / DRUSTVENE MREZE

PREVARA

RUČAO U BAZENU, POZIRAO SA TIGROM, A PRIČAO DA PRIMA MINIMALAC: Otkrivene tajne Aleksandra Jandrića

samo vrednost stana u Beogradu na vodi od 87 kvadrata procenjena je na blizu 800.000 evra

Objavljeno: 14:02h

Aleksandar J. (49), carinski agent koji je uhapšen u četvrtak zbog zloupotreba i pranja novca, čime je državu oštetio za 6,5 miliona evra, a oprao ih je kupovinom tri luksuzna stana, od kojih je jedan u Kuli B u Beogradu na vodi, u vreme dok je kupovao skupocene nekretnine imao je platu 27.000 dinara.

Osim stana u Beogradu na vodi, kupio je i garažu, kao i dva stana na Novom Beogradu, takođe sa garažama. A da mu kupovina stanova nije bila veliko opterećenje, iako je primao minimalac, svedoče njegove fotografije sa društvenih mreža, na kojima se vidi da je u to vreme obišao mnoge luksuzne destinacije.

Dobio otkaz

Kako Kurir saznaje, Aleksandar J. na saslušanju posle hapšenja izjavio je da nije kriv i da protiv njega rade "C&A Moda RS" i ljudi iz "Quehenberger Logisticc SRB", firme u kojoj je radio kao carinski agent.

- Aleksandar J. radio je kao carinski agent kompanije "C&A Moda RS" d.o.o. Beograd, u Privrednom društvu "Quehenberger Logisticc SRB" d.o.o. Šimanovci, a sumnjiči se da je krivična dela počinio od januara 2019. do septembra 2021, kada je imao platu 27.000 dinara. Firma u kojoj je radio za minimalnu platu u međuvremenu je otišla u stečaj, a on je pronašao drugo radno mesto. Posle hapšenja koje se dogodilo u četvrtak, prema rečima Aleksandra J., dobio je istog trenutka otkaz i u toj firmi, pa je trenutno nezaposlen.

Upravo nesrazmera u njegovim mesečnim prihodima i imovini koju je imao, ali i raskalašan stil života koji nije ni pokušavao da sakrije doveli su do toga da se nađe na udaru Uprave za sprečavanje pranja novca, a potom i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu.

- U ovom trenutku finansijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu - navodi se u saopštenju Višeg tužilaštva u Beogradu.

Sakrio imovinu

Izvor Kurira otkriva da imovina koja je do sada otkrivena, kako se sumnja, nije sve što Aleksandar J. poseduje.

- Prilikom hapšenja, bio je potpuno miran i staložen. Istraga se nastavlja, jer postoji sumnja da je uspeo da sakrije imovinu čak vredniju od one koja je za sada otkrivena - dodaje izvor iz istrage.

Podsetimo, samo vrednost stana u Beogradu na vodi od 87 kvadrata procenjena je na blizu 800.000 evra.

Aleksandar Jandrić, Carinski agent, C i A
foto: Društvene mreže

- Sporna je i dokumentacija preostala dva stana na Novom Beogradu, jer se sumnja da su daleko veće kvadrature od one navedene u dokumentaciji - dodaje sagovornik.

Ne sme da raspolaže imovinom

Aleksandar J. juče je saslušan u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu zbog sumnje da je sebi pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara. - Negirao je izvršenje krivičnih dela i odbio da odgovara na pitanja tužilaštva. Tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda da mu odredi pritvor. Naredbom tužilaštva njemu je zabranjeno raspolaganje stanom u Kuli B Beograda na vodi i garažnim mestom, zatim sa dva stana na Novom Beogradu i dve garaža, a blokirani su mu i bankarski računi i računi sa njim povezanih lica - saopšteno je iz tužilaštva.

Lažne carinske deklaracije

Istražitelji sumnjaju da je Aleksandar J. iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju "C&A Moda RS" d.o.o. Beograd sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerskim brodom u Rijeku, posredstvom hrvatskih auto-prevoznika transportovao u Srbiju.

Aleksandar Jandrić, Carinski agent, C i A
foto: Društvene mreže

- Najpre je na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo "C&A Moda RS" d.o.o. Beograd, koje ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja - tzv. kućno carinjenje, čiji je ovlašćeni primalac robe u zajedničkom tranzitnom postupku PD "Quehenberger Logisticc SRB" d.o.o. Šimanovci. Potom je roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole i isporučena nepoznatim kupcima - saopšteno je iz tužilaštva. Kako se navodi, lažne carinske deklaracije sačinjavao je u svom privatnom laptopu, u programu za kućno carinjenje, preko kog je pristupao informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih vrednosti.

Ručak u bazenu, poziranje s tigrom

Aleksandar J. nije skrivao da živi život na visokoj nozi. Često je na Fejsbuku objavljivao fotografije sa luksuznih putovanja na Maldive, u Tajland, zatim sa letovanja u Dubaiju, Abu Dabiju, Turskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, ali i sa zimovanja u Francuskoj, na Kopaoniku...

Aleksandar Jandrić, Carinski agent, C i A
foto: Društvene mreže

Po onome što se može videti u njegovim objavama, odsedao je isključivo u najskupljim hotelima u kojima je za deset dana potrebno izdvojiti nekoliko hiljada. Doručak u bazenu, skupa vina koja u veleprodaji koštaju preko 300 evra, plivanje sa delfinima, poziranje sa tigrom, isključivo u firmiranoj garderobi, samo su neke od fotografija koje je podelio sa virtuelnim prijateljima.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.