ŽENA U CRNOM ZORANA ISPRATILA U ZATVOR LOMEĆI HLEB: Da li je OVO još 1 MAGIJSKI RITUAL? Ima JAKU SIMBOLIKU! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Nenad Kostić

da li je ovo za zaštitu od zlih sila?

ŽENA U CRNOM ZORANA ISPRATILA U ZATVOR LOMEĆI HLEB: Da li je OVO još 1 MAGIJSKI RITUAL? Ima JAKU SIMBOLIKU! (FOTO)

Hleb daje život i sastavni je deo svakodnevne ishrane, pogonsko je gorivo za aktivnost, razvoj, napredak

Objavljeno: 14:52h

Zoran Marjanović danas je osuđen na 40 godina zatvora, a policija ga je u 14 časova uhapsila u porodičnoj kuči u Borči.

Tokom hapšenja svima je pažnju privukla nepoznata plava žena u crnini koja je u rukama držala hleb koji je, kako se čini, lomila.

Neobična pojava lomljenja hleba tokom ispraćanja Zorana u zatvor nas je iznenadila, pa smo pokušali shvatiti u čemu je caka.

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

Inače, hleb se od davnina koristi kao moćno magijsko-energetsko sredstvo.

Hleb daje život i sastavni je deo svakodnevne ishrane, pogonsko je gorivo za aktivnost, razvoj, napredak.

Hleb i u religiji nosi veliku ulogu. Hrišćani u svojim ritualima, misama i liturgijama služe hleb i vino, gde hleb simbolizuje telo Isusovo a vino njegovu krv. U ovom slučaju hleb je simbol a ne sredstvo za izvođenje rituala.

Veoma važno mesto hleb zauzima u slovenskoj mitologiji pa se tako i zdržao kao mitološko magijsko sredstvo na prostorima Balkana.

Na ostrvu Hvar su se detetu svetili tako da su mu u kolevku postavljali malo presnog ili pečenog hleba. Uz određenu kletvu i rutual, tako postavljen hleb je kod deteta izazivao nemir, plač, loše snove.

U Bosni su komadić hleba koristili kao zaštitu od zlih duhova. Ova praksa je i danas raširena u našoj zemlji. Naime, ako se dete nosi van kuće ili iz kolevke, i to tokom zalaska sunca, obavezno se s njim nosi komadić hleba, koje služi kao zaštita.

U Makedoniji bi komadić hleba stavljali u nedra kao zaštitu od demona, a u okolini Ljubovije pravili su posebne amajlije od magijskih rekvizita: vučijeg zuba, dlaka životinja, tisovog drveta i komadića hleba, kao simbola dobitka.

Šuplji kolačići

Često se i brašno upotrebljavalo kao magijsko sredstvo; od posebnog brašna napravio bi se hleb koji bi potom bio zloupotrebljavan u nanošenju štete drugima. Birane su nove vodenice, mlelo se žito u nevreme, a posebnu prednost su imale vodenice koje melju u levo (smatralo se da leva strana pripada đavolu).

U Bugarskoj su pravili "đavolji hleb" od vina, meda i brašna, pa su ga žrtvovali đavolu koga su molili da bolesnika oslobodi ropstva. Hleb je bio jako magijsko sredstvo ako su se u pripremi koristili nečisti elementi poput: petlove krvi, đurđevdanske rose ili majčinog mleka.

Posebno su bilo popularni "šuplji kolačići". Po celom Balkanu su mladići i devojke pravili "šuplje kolačiće", pa uz njih izvodili magijske rituale želeći da zarobe nečije srce.

Beli hleb, Hleb
foto: Printscreen/youtube/Bebinakuhinja

Radenković je u svojim istraživanjima došao do raznih otkrića. Bosanci su "šuplji kolačić" pravili od prvog brašna iz novog mlina, kolačić su bušili starim vretenom, kroz kolačić gledali željenu devojku izgovarajući reči: "Kako se je onaj mlin okretao, koji je ovo brašno mljeo, onako se i ti za mnom okrenula." Poželjno je bilo da žrtva proba magijsko-ljubavni kolačić.

Srbi iz okoline Niša su prosipali vodu niz leđa, sakupljali je kod zadnjice, pa od nečiste vode pravili šuplje ljubavne kolačiće kojima su opčinili izabranice svog srca.

U Vlasenici su uz pravljanje magijskih hlebova koristili žive žabe – domaćica bi postavljala žabu na hleb, uz udaranje prućen od leske dozivala žrtvu, a Visočaci su verovali da ljubavne kolačiće treba zamesiti šapom mačeta koje još nije progledalo, pa su verovali da će njihova žrtva da bude podjednako slepa kao mačka čiju bi šapu potom odrezali, piše Stil.

U kakvu vezu je dovedeno odvođenje Zorana iz rodne kuće u zatvor i lomljenje hleba, nismo sasvim sigurni, ali definitivno je taj detalj probudio radoznalost javnosti.

Zoran Marjanović
foto: Nenad Kostić

Podsetimo, danas je izdat nalog za hapšenje Zorana Marjanovića koji je osuđen na 40 godina zatvora. Policija stigla ispred njegove kuće u Borči i upravo ga uhapsila.

Marjanović je danas osuđen da je 2.aprila na nasipu presudio Jeleni.

- Sud stoji pri čvrstom uverenju i sa svim činjeničnim dokazima da je Zoran Marjanović kriv i osuđujemo ga na 40 godina. Nesumnjivo je da je Zoran Marjanović na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu pevačicu Jelenu Marjanović, pri čemu je bio svestan svog zločina. Optuženi i žrtva su u pratnji svoje maloletne ćerke došli na nasip kobnog dana kako bi Jelena rekreativno trčala na nasipu, a da su on i ćerka otišli da šetaju. Žrtva se popela na nasip i počela da trči, ali je Zoran ubrzo krenuo za njom i sustigao je. Tada joj je naneo brojne povrede u predelu glave tupim predmetom, dok je ona bežala i pokušala da se spasi. Bio je ovo isplaniran zločin jer Jelena nije osećala strah da joj preti opasnost jer je bila sa suprugom i detetom. Treba napomenuti da je Zoran svesno ugasio telefon pre nego što je izvršio krivično delo kako bazne stanice ne bi mogle da ga lociraju u trenutku zločina- stoji u obrazloženju suda.

Podsetimo, Zoran Marjanović je danas osuđen na 40 godina robije zbog ubistva supruge Jelene Marjanović 2016. godine na nasipu u Crvenki kod Borče. On je osuđen za teško ubistvo, a sudija je tokom obrazloženja presude rekla da je zločin izvršio na podmukao način.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.