"GDE DA ME UBIJE NAJVEĆA LJIGA": Sretko Kalinić nakon 12 godina otkrio mnogo o napadu koji je promenio sve!
Simović i Kalinić, Foto: PRINTSCREEN/MUP SRBIJE/VIDEO/YOUTUBE/SCREENSHOT/B92

šok

"GDE DA ME UBIJE NAJVEĆA LJIGA": Sretko Kalinić nakon 12 godina otkrio mnogo o napadu koji je promenio sve!

Simović je uhapšen dva dana nakon pucnjave dok je pokušavao da pređe hrvatsko-srpsku granicu

Objavljeno: 16:10h

Sklonio sam se nekoliko metara, izvukao utoku iz torbice, vratio se, ali je Simović pobegao kao zec, prepričava Kalinić

Pucnjava na jezeru Rakitje nedaleko od Zagreba, u kojoj je 8. juna 2010. godine Miloš Simović (42) ranio Sretka Kalinića (48), bila je prekretnica u dugogodišnjem skrivanju članova ozloglašenog „zemunskog klana” koji su godinama uspevali da izbegnu hapšenja.

U svojoj knjizi „Zemunski klan – ko je ko” Kalinić, koji izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića i zločina „zemunskog klana”, otkriva kako je došlo do ranjavanja tokom njihovog skrivanja u Zagrebu.

Dogovorio sam se s Derpetom Glavatim Simovićem (nadimak kojim naziva Miloša Simovića) da roštiljamo u blizini jezera Rakitje kod Zagreba, gde smo i ranije išli. Mislim da je ona žica za roštilj još tamo u grmu. Otišli smo u neku samoposlugu u Laništu da kupimo ribu i meso. Bežao je od mene po samoposluzi, ali mi nije bilo čudno jer je stalno bio u nekim paranojama i svakog dana bi drhtao bar po četiri-pet puta, stresao bi se kao pas kada izađe iz vode – počeo je svoje pripovedanje Kalinić. Na mesto pucnjave išli su biciklima. Kako kaže Kalinić, Simović je u jednom momentu napravio manevar posle kojeg se našao iza svog nekadašnjeg kolege.

Sretko Kalinić
foto: Facebook printscreen

– Vozio je bicikl ispred mene kada smo krenuli prema jezeru, a kada je trebalo da skrene, produžio je pravo. Isfolirao je da se zamislio. Kada sam ja skrenuo prema jezeru, on je krenuo za mnom. Prošli smo ispod auto-puta i trebalo je da siđemo s bajseva da bismo se popeli na malu uzvišicu od oko metar i po – seća se Kalinić.

I sve što se dalje dešavalo Kalinić opisuje do najsitnijih detalja.

– Kada sam prešao deset-petnaest metara, čuo sam pucanj i istovremeno osetio jak udarac u leđa, kao maljem. Skočio sam s bajsa, uhvatio Derpeta Glavatog Simovića za desnu ruku, u kojoj je držao pištolj, i povukao ga iz sve snage, posle čega je počeo da pada. Okrenuo se, još jednom pucao i pogodio me u prsa, s desne strane. Sklonio sam se nekoliko metara, izvukao utoku iz torbice, vratio se za sedam-osam sekundi, ali je Derpe Glavati Simović pobegao kao zec. Pi*ka, mislio je da me je promašio. Lako sam mogao da mu uzmem pištolj, ali sam ga samo povukao za ruku i pustio. Kakva greška!

Da sam video pi*ketinu, stigao bih ga, imao sam još snage da istrčim dobrih stotinak metara, ali nisam znao kojim putem je krenuo – opisuje Kalinić.

UDARILA MI KRV NA USTA

Pomoć je, kako navodi, potražio ne mestu gde je obično bilo kupača. Tamo je video samo jednog čoveka, udaljenog oko 200 metara, ali nije mogao da dođe do njega, pa se prodrao i mahnuo rukom da dođe prema njemu.

– Čim sam viknuo, udarila mi je krv na usta. Išao sam dalje prema onom čoveku, prešao sam oko 80 metara i nisam više mogao. Seo sam i čekao da mi priđe. Kada je došao do mene, rekao sam mu ko sam, ko me je upucao i da pozove policiju. Bilo mi je čudno što sam počeo da se gušim kada sam se naslonio na desnu stranu, ali je to bilo zbog unutrašnjeg krvarenja. Okrenuo sam se nalevo i prodisao, ali nisam mogao da otvorim oči. Osećao sam da mi je to kraj. Obuzeo me je neki nenormalan bes. Razmišljao sam da me je ubila najveća ljiga i pi*da od čoveka koja postoji –ne skrivajući bes priča Kalinić.

Sledeće čega se seća je dolazak hrvatskih policajaca.

– Čuo sam motorole sa kojih je odjekivalo: „Je li živ?” Kada sam pomerio stopalo, jedan od policajaca je rekao: „Živ je.” Murija je brzo došla, kao da je bila u blizini, dok se Hitne uopšte ne sećam kad je stigla. Ostalo mi je urezano da mi je medicinska sestra u vozilu Hitne pomoći govorila da ne smem da zaspim – piše u svojoj knjizi Kalinić, govoreći o incidentu posle kojeg je prekinuto njegovo bekstvo dugo sedam godina.

VOLEO BIH DA UGOSTIM MEDICINSKE SESTRE

U kolima Hitne pomoći je ipak zaspao, ali su mu, kaže, stavili nešto pod nos, pa je skočio kao nenormalan, čak i oči otvorio nakratko.

– Ne znam šta je to bilo, ali je dobra stvar da malo živneš. Kada sam otvorio oči posle operacije, video sam pet-šest policajaca koji su držali „heklere” u rukama. Noge i ruke su mi bile vezane za krevet. Nije bio nikakav trip. Videli su da sam normalan, pa su mi odvezali ruke. Medicinska sestra Tanja i mlade sestre, za koje verujem da su već vrhunski medicinski stručnjaci, brinule su o meni. Tea je doktorka sto posto, a verujem da su i Vanesa i Karolina to postale. Da mi je Tea dala broj telefona, mogli smo da razmenjujemo životne priče, a možda sam mogao i da je ugostim u ovom logoru. Voleo bih da se čujem sa nekom od njih četiri, kao i da mi pošalju brojeve telefona u pismu, pa da ih zovem – iznosi Kalinić želje.

Sretko Kalinić
foto: Printscreen/facebook

PSIHIČKI ĆE GA UBITI ĆIĆOLINA

Posle oporavka prebačen je u zatvorsku bolnicu, a potom i u istražni zatvor „Remetinec”, koji se nalazi u blizini stana na Laništu, gde je živeo.

– Jedne večeri su došli po mene, spakovali me i poslali u Srbiju Vladinim avionom. Je*ote, kako ovo bolesno zvuči, kao da je avion poslao Vlada Budala – šali se Kalinić.

Simović je uhapšen dva dana nakon pucnjave dok je pokušavao da pređe hrvatsko-srpsku granicu. Kalinić i Simović su se ponovo sreli u Specijalnom sudu, a tada je u sudnici izbio haos. Neočekivano, Kalinić je sve prebacio na šalu i odbio da tereti Simovića, uz opasku da je već dovoljno kažnjen i da će mu „kad-tad doći glave njegova žena”, koju je uporedio sa bivšom italijanskom glumicom iz porno-filmova, Ćićolinom.

Upitan od sudije u kakvom je odnosu sa Simovićem, Kalinić je tada mirno rekao: – Pa nismo u zavadi. Dobri smo. Ne zanima me ovaj slučaj i ne teretim optuženog, jer ga kad-tad čeka surova kazna njegove supruge, koju iz milošte zovem Ćićolina. Ona će ga psihički maltretirati i na kraju ubiti – bile su reči najopasnijeg „zemunca”.

Simović je na početku suđenja u aprilu prošle godine negirao krivicu, navodeći da neće iznositi odbranu jer nema od čega da se brani. Međutim, na ranijim suđenjima za druga krivična dela, Simović je potvrdio da je pucao u Kalinića jer se plašio da će on ubiti njega. Simović je osuđen na šest godina zatvora zbog ranjavanja Kalinića, a već služi kaznu od 40 godina u „Alkatrazu” u Požarevcu zbog drugih zločina „zemunaca”, dok Kalinić služi kaznu od 40 u strogo čuvanom Sedmom paviljonu „Zabele”.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.