ŠOK SNIMAK POKUŠAJA BEKSTVA IZ SRPSKOG ZATVORA! Ozloglašeni kriminalci nasamarili čuvara, pa se dali u beg! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia, Kurir

nezapamćeni slučaj

ŠOK SNIMAK POKUŠAJA BEKSTVA IZ SRPSKOG ZATVORA! Ozloglašeni kriminalci nasamarili čuvara, pa se dali u beg! (VIDEO)

Inače, Milanović je bio u ćeliji pored Kalinića, a ovo bekstvo su snimile sigurnosne kamere

Objavljeno: 16:31h

Najpoznatiji pokušaj bekstva iz zatvora u Srbiji, o kom su svi mediji brujali, definitivno je onaj kada su ozoglašeni pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić i Željko Milovanović išetali iz Posebne pritvorske jednice u okviru zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Inače, Milanović je bio u ćeliji pored Kalinića, a ovo bekstvo su snimile sigurnosne kamere. Oni su bonsekom presekli rešetke na vratima ćelije, odvalili vrata i savladali zatvorskog čuvara u hodniku, popeli se na prvi sprat, gde su izvalili rešetke na prozoru i skočili u dvorište gde su ih opkolili pripadnici Žandarmerije i vratili ih u ćeliju.

Pogledajte kako je izgledao pokušaj bekstva.

Kalinić i Milovanović su zbog ovog čina osuđeni marta 2013. na godinu i po zatvora za pokušaj bekstva, a nagrbusio je i zatvorski čuvar, koji je osuđen na godinu zatvora.

Drugi pokušaj bekstva

Poznatom egzekutoru zemunskog klana, koji služi kaznu od 40 godina zatvora zbog više ubistava za račun ozloglašene kriminalne organizacije, ovo nije poslednji put da je pokušao bekstvo. Sledeći pokušaj dogodio se u jednom od najozloglašenijih zatvora „Zabela” u Požarevcu.

Sretko Kalinić
Sretko Kalinićfoto: Facebook printscreen

On je zbog toga kažnjen i blokiran mu je račun za kantinu. Verzije o tome šta se tačno dogodilo su različite, jer, navodno, kamere za video nadzor u tom delu zatvora nisu radile, zbog zastarelog softvera.

Inače, u pitanju je najstroži kazamat u Srbiji, gde "leže" samo odabrani, krem srpskog podzemlja, između ostalih i Milorad Ulemek Legija, Radomir Marković, Zvezdan Jovanović Zveki, osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića i nekoliko članova zemunskog klana.

Sretko Kalinić i vođa Zemunaca Dušan Spasojević
Sretko Kalinić i vođa Zemunaca Dušan Spasojevićfoto: Printscreen/facebook

Ono što je sigurno je da se Kalinić, prošle godine, dok ga je sprovodio stražar, naglo cimnuo i istrgao čuvaru koji ga je držao ispod mišice iz ruku. Sve ostalo je različito.

Po zvaničnoj verziji, koje je obrazloženje za oštru kaznu, Kalinić je trčao ka kapiji, kada su ga stigla dva stražara i savladala. Ovo je ubicu zemunskkog klana koštalo blokiranjem novca za kantinu.

Po drugoj, nezvaničnoj verziji, ovo i nije bio pokušaj bekstva, već demonstrativni potez Zemunca, koji je već duže vreme u sukobu sa jednim od komandira straže.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Kalinić se jeste otrgao od stražara, ali je otrčao samo desetak metara i stao, uz reči: "Vidiš da mogu da pobegnem"... Navodno se mirno predao. Kalinić se na ovo "bekstvo" odlučio jer mu je pre toga izrečena mera zabrane primanja poseta, što je ovom okorelom ubici teško palo.

U zvaničnim dokumentima piše da je Komisije od 23. novembra 2020. godine, 6. septembra u 12.33 pokušao da pobegne kada se vraćao sa porodične posete ka Sedmom paviljonu, gde boravi.

Kako je navedeno u odluci, otrgao se čuvaru koji ga je držao za nadlakticu i krenuo da trči ka kapiji paviljona. Brzom intervencijom druga dva pripadnika Službe za obezbeđenje, on je sustignut i savladan, a načelnik Službe obezbeđenja zatvora Goran Nenadović događaj je prijavio kao pokušaj bekstva. Kalinić je kasnije kažnjen zabranom raspolaganja novcem, koja je realizovana tokom januara, februara i marta ove godine.

Željko Milovanović ima bogat dosije, a i istoriju bekstava iz zatvora

Zloglasni Milovanović, poznat po spektakularnim bekstvima iz zatvora, kom se sudi zbog sumnje da je ubijao po nalogu Bojovićevog neprijatelja Sretena Jocića poznatijeg kao Joca Amsterdam, ne sme da bude ni u blizini njegovih saradnika.

Željko Milovaović Gavra
Željko Milovaović Gavrafoto: Kurir

Osuđen na 40 godina u Zagrebu

Željko Milovanović pred Specijalnim sudom u Beogradu 2015. godine osuđen je na 40 godina zatora zbog ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nika Franića. Zbog istog dela na istu kaznu osuđen je i u Hrvatskoj, ali kaznu služi u Srbiji. Pred Višim sudom u Beogradu već je osuđen na šest godina zatvora zbog učešća u razbojništvu, dok je oslobođen za pokušaj bekstva iz zatvora.

Sva Milanovićeva bekstva

2001. - posle krađe automobila pobegao mađarskoj policiji

2003. - pobegao iz beogradske Palate pravde tokom suđenja

2004. - teško ranjen umakao poteri posle pljačke pošte u Beočinu

2005. - pobegao iz zatvora u Sarajevu

2008. - skočio u reku Bosnu i pobegao policiji, koja ga je jurila zbog ubistva Pukanića

2012. - sa Sretkom Kalinićem pokušao da pobegne iz pritvora u Specijalnom sudu

Bonus video:

00:31

Hapšenje dvojice osumnjičenih za ubistvo Branislava Penčića u Obrenovcu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.