NIKAD UZBUDLJIVIJE U SPECIJALNOM SUDU! Dijana Hrkalović i bivši inspektor SBPOK u isto vreme u sudnici
Dijana Hrkalović, Foto: Nenad Kostić

NIKAD UZBUDLJIVIJE U SPECIJALNOM SUDU! Dijana Hrkalović i bivši inspektor SBPOK u isto vreme u sudnici

Suđenja Dijani Hrkalović i Božidaru Stoliću zakazana u 10.

Objavljeno:

Uzbudljiv dan očekuje nas danas u Specijalnom sudu u Beogradu. U isto vreme, u dve različite sudnice, biće nastavljena suđenja Dijani Hrkalović, bivšoj državnoj sekretarki MUP Srbije i Božidaru Stoliću, bivšem inspektoru SBPOK - a.

Suđenje Dijani Hrkalović, zatim Dejanu Milenkoviću, bivšem načelniku Službe za istražne metode i Miloradu Šušnjiću, bivšem načelniku Policijske uprave Novi Sad, u 10 sati trebalo bi da se nastavi iznošenjem odbrane trećeoptuženog. Prethodno su to učinili Hrkalovićeva i Milenković.

Svoju odbranu trebalo da iznese bivsi šef novosadske policije, koji na prethodnom suđenju nije oslobođen čuvanja službene tajne.

Na ranijem pretresu Hrkalović je detaljno iznela svoju odbranu i negirala da poznaje vođu organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da ima veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića, 30. januara 2017. godine u centru Beograda, koje je poznato kao "ubistvo na šinama".

Ona je takođe negirala navode da je naložila načelniku novosadske policije da Darka Eleza stavi pod operativnu odbranu, kako bi ga zaštitila da ne mogu druge policijske uprave da ga nadziru.

Dijana Hrkalović
foto: Nenad Kostić

Šaputanje na klupi

Hrkalovićeva je 27. aprila završila iznošenje svoje odbrane, a Dejan Milenković to je učinio 18. maja.

Sve vreme dok je Milenković iznosio odbranu Dijana Hrkalović i Milorad Śušnjić su šaputali na optuženičkoj klupi, što je u jednom momentu zasmetalo sudiji, pa im je zabranila da komuniciraju.

Dijana je tokom sudjenja hvatala beleške i često nameštala kosu, a probleme joj je zadavala i nanogvica koju je u nekoliko navrata nameštala. Tokom pauze, svo troje okrivljenih međusobno je razgovaralo, pa čak se i smejalo u jednom momentu.

Milenković je optužen da je zloupotrebio položaj otežavajući prikupljanje dokaza protiv Veljka Belivuka i Marka MIljkovića u postupku za ubistvo Vlastimira Miloševića 2017. godine i učestvovao u uklanjanju 39 minuta razgovora pokojnog advokata Dragoslava Ognjanovića i ubijenog Dragoslava Miloradovića u kom su pominjali u vulgarnom i negativnom kontekstu Dijanu Hrkalović, razmenjujući njene seksi fotografije. I sam je javno pitao gde su tih 39 minuta, jer je iz njegove službe otišao kompletan snimak.

Navodi optužnice "ponižavajući"

On je kazao da je 20 godina bio profesionalac koji nikada nije seo ili popio kafu sa kriminalcem i da su zbog toga navodi optužnice za njega "kao čoveka i profesionalca ponižavajući".

- Držao sam se slova zakona, svoje profesije i hijerarhije u MUP - izjavio je Milenković.

Optuženom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću biće nastavljeno suđenje povodom optužbi da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Na optuženičkoj klupi sa Stolićem nalazi se i Filip Golubović, kojem je kao pripadniku Belivukove grupe, Stolić dostavljao tražene informacije.

Inspektor se ranije na početku suđenja kratko izjasnio da nije kriv za krivična dela koja mu se stavljaju na teret, a to su udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja. Krivicu je negirao i drugoptuženi Golubović, kojem je prema optužbi, kao pripadniku grupe Belivuk-Miljković, Stolić dostavljao tražene informacije.

Veljko Belivuk
foto: Printscreen

Skaj komunikacija kao dokaz

Veće Specijalnog suda u Beogradu, koje vodi postupak protiv bivšeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića i Beranca Filipa Golubovića donelo je odluku da presretnuta Skaj komunikacija, koja je srpskom pravosuđu dostavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske, može da se koristi kao dokaz.

Poruke presretnute preko Skaja ključni su dokaz u mnogim predmetima, ali do sada sudovi nisu donosili odluku da li ona može da se koristi kao dokaz pribavljen na zakonit način ili ne.

- Nikada nisam bio član kriminalne grupe, a kamoli grupe koju su predvodili Belivuk i Miljković, jedini kontakt sam sa njima imao u službenim prostorijama. Ne znam kako su mogli da napišu u optužnici da sam bio pripadnik grupe, kada sam se borio protiv njih - rekao je Stolić.

On je ispričao iznoseći odbranu da je Beranca Filipa Golubovića kom je prema optužnici odavao informacije o potragama za određene osobe kao i detalje iz istrage, koje je on prenosio nepoznatoj osobi, upoznao kada ga je hapsio 2019.

- Golubović je tada izrazio želju da postane saradnik - rekao je Stolić, navodeći da je iz tog razloga nastavio da održava kontakte sa njim i kada je izašao iz pritvora.

(Espreso/24 Sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.