''NAPISALI SMO NALAZ'': 20 godina rešava najteže slučajeve, a sad se oglasio povodom UBISTVA Jelene Marjanović
Jelena Marjanović, Foto: Nemanja Nikolić

težak slučaj

''NAPISALI SMO NALAZ'': 20 godina rešava najteže slučajeve, a sad se oglasio povodom UBISTVA Jelene Marjanović

Neki izveštaji koje je ovaj tim radio tek čekaju da ugledaju svetlost dana na sudu.

Objavljeno:

Savršeni zločin ne postoji, postoji samo loša istraga. Da je ova tvrdnja tačna, ekipa Objektiva uverila se tokom posete Centru za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku pri Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Na čelu malog, ali odabranog tima ljudi koji otkrivaju tragove tamo gde ih niko ne očekuje nalazi se prof. dr Dušan Keckarević.

Ovaj molekularni biolog i forenzički genetičar proteklih 20 godina učestvovao je u rešavanju najtežih zločina. Već na početku razgovora Keckarović nam otkriva geslo kojim se njegov tim vodi prilikom istraživanja mesta zločina.

– Naša dužnost je da se držimo naučne istine i mišljenja do kog dođemo pod svim mogućim pritiscima. Dakle, istina i samo istina. Ni po babu ni po stričevima. I to mora da bude tako i kada naširezultati ne odgovaraju ni odbrani ni tužilaštvu. Mi uvek govorimo šta smo našli, a ne ono što bi neko želeo da čuje. Ono što mi radimo i sa čim mi radimo, običan čovek ne može da vidi. To su jednostavno takve situacije. Uvek su u pitanju materijalne promene na licu mesta, ali u našem slučaju su često one nevidljive golim okom – već na startu razgovora jasno poručuje dr Keckarović.

SLUČAJ KOJI NE ZABORAVLjA

Ipak, jedan slučaj se posebno urezao u sećanje ovog stručnjaka. Nije reč o nekom mafijaškom ubistvu, već o surovoj egzekuciji tročlane porodice Sitarica – Gordane (43), njenog supruga Zorana (49) i njihove ćerke Zorice (21). Zločin se dogodio u noći između 14. i 15. jula 2007. u Vodovodskoj ulici u Beogradu, a za to je na 33 godine robije osuđen Damir Crnjani.

– Reč je o čoveku koji je sekirom ubio tetku i njenu porodicu, a zatim ih je spalio benzinom. Došao je u Beograd na koncert Rolingstonsa. Uzeo je pare od njih, a zatim se čak i slikao sa parama na licu mesta nakon ubistva i aparat ostavio u kolima. Njegov DNK smo našli na mestu zločina na soku koji je pio, a koji je ostavljen nakon ubistva, i to preko traga krvi, na lavorima koje je koristio za paljenje i još nekim mestima – priseća se procesa rešavanja

Neki izveštaji koje je ovaj tim radio tek čekaju da ugledaju svetlost dana na sudu. Takav je i onaj rađen u slučaju ubistva pevačice Jelene Marjanović.

– Napisali smo nalaz, ali još nismo išli na sud. Naša nadležnost su biološki tragovi i, ako nas pozovu sud, daćemo komentar na nalaz bioloških tragova. Taj slučaj je komplikovan iz više razloga – kaže dr Keckarević.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.