OVO JE PROCEDURA EVAKUACIJE U ŠKOLAMA: Nakon dojave o bombi đaci izlaze prvi, a ONI ZADNJI!
23 lažne dojave o bombi u školama, Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

PLAN EVAKUACIJE

OVO JE PROCEDURA EVAKUACIJE U ŠKOLAMA: Nakon dojave o bombi đaci izlaze prvi, a ONI ZADNJI!

Opšti akt kojim se reguliše postupanje u ovakavim situacijama, u školama, jeste Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Objavljeno:

U 23 beogradske škole jutros se odvijala prava drama, nakon što su dobile cirkularni mejl o podmetnutoj bombi. Đaci i osoblje ovih obrazovnih ustanova odmah su evakuisani, a na teren su stigle policijske ekipe koje su vršile proveru.

Opšti akt kojim se reguliše postupanje u ovakavim situacijama, u školama, jeste Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Ipak, svaka škola ima i svoja interna dokumenta kojima detaljno reguliše pomenutu oblast.

Tako se na sajtu jedne škole koja bila meta dojave o podmetnoj bombi, stoji Pravilnik o merama, načinu i postupku zaštite i bezbednosti učenika, zaposlenih i trećih lica.

"U slučaju anonimnih prijava i dojava o postavljanju eksplozivnih naprava u školi i oko nje direktor o tome obaveštava specijalne jedinice za te namene i vrši evakuaciju učenika prema propisanom planu evakuacije. Direktor je dužan da Planom evakuacije obuhvati slučajeve u kojima se evakuacija vrši, pravce evakuacije, kao i raspored odeljenja pri evakuaciji. Planom je obavezno predvideti da prvo školu napuštaju učenici, lica starija od 60 godina, žene, a da zadnji napuštaju školu direktor, pomoćnik direktora, sekretar i domar škole", navodi se u dokumentu.

Slično stoji i u internom aktu još jedne beogradske srednje škole.

"Škola je dužna da preduzme potrebne mere i odredi zaposlene za pružanje prve pomoći i evakuaciju zaposlenih. Prvu pomoć u slučaju povrede, trovanja ili oboljenja za vreme rada pruža: svaki zaposleni koji se zatekne u radnoj okolini i lica osposobljena za pružanje prve pomoći, spasavanje i evakuaciju u slučaju opasnosti", navodi se.

Kada govorimo o sadržaju cirkularnog mejla koji je upućen ovim obrazovnim ustanovama, on za sada ostaje misterija. Kako su naveli iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, "u skladu sa nadležnostima ove istrage sprovodi MUP".

Povodom mejla, prethodno se oglasio i prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

- Slična situacija desila se pre nekoliko dana u susednoj Crnoj Gori. Naša policija će najpre ispitati pretnje, a deca i zaposleni neće biti vraćeni u učionice dok policija ne potvrdi da je sigurno, što je prioritet - naveo je Ružić.

Bonus video:

00:21

Mesto ubistva u Novom Beogradu! Rupe od metaka po celom lokalu

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.