KOMEMORACIJA DEJANU MIJAČU: Okupljene kolege i prijatelji ispraćaju reditelja na večni počinak (FOTO)
Komemoracija Dejanu Mijaču, Foto: Zorana Jevtić

tuga

KOMEMORACIJA DEJANU MIJAČU: Okupljene kolege i prijatelji ispraćaju reditelja na večni počinak (FOTO)

Sahrana će se održati posle podne na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14.30 u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju.

Objavljeno: 12:56h

Danas se održava komemoracija Dejanu Mijaču (1934-2022) u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Komemoraciju je otvorila upravnica JDP Tamara Vučković Manojlović, a zatim Vida Ognjenović.

"Mijač je uvek predstavi uspeo da radim bez šarenih laža, a u komedijima je uspeo da postigne da se gledalac smeje sebi. Radio je sporo. Tražio je svaki ton od učenika predstave", rekla je Vida.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Na skup su stigle mnogobrojne kolege i prijatelji preminulog reditelja među kojima su Svetlana Bojković, Branka Petrić, Nebojša Bradić, Branko Cvejić, Petar Benčina, Ljubivoje Tadić, Milica Mihajlović, Lena Bogdanović, Radomir Zelenović, Milan Caci Mihajlović, Nebojša Cile Ilić i Isidora Minić, ali i političar Zoran Živković.

1 / 13 Foto: Zorana Jevtić

Na komemoraciji su govorili Srđan Timarov, Branka Petrić i Voja Brajović, ali pušten i snimak Svetozara Cvekovića.

Srbija
foto: Zorana Jevtić

Svetozar Cvetković se obratio video porukom iz Njujorka.

"Zavideo sam mu. Nadao sam se da ću i ja biti na sceni i progovoriti nešto s njim. Slika moje mladosti se kasnije pretvorila u realnost. Na moj poziv pokucao mi je na vrata Atelje 212. Već je ispisao legendu. Dogovorili smo se da radilo Krležu. Sve što je napravio bila je škola pozorišta. U pozorište je ušao Jezdić, Jelena Stupljanin, a Đuza opet zavoleo pozorište", ispričao je Cvetković.

Emotivno se od prijatelja oprostio Voja Brajović, koji je još ovo napisao 2010. godine.

Komemoracija
foto: Zorana Jevtić

"Umro je Dejan Mijač ostalo je ćutanje. On je naš Čehov, lečio nas je pozorištem. Filozof, hrabri reditelj, nenadmašni cinik. Uspeo je da svoja razmišljanja o čoveku i društvu iskaže svojim pozorišnim režijama. Ja sam ovde odabrao nešto što je njega jako okupirala u njegovim mislima, a to je o Čehovu. Ovo su neka njegova razmišljanja: "Oko Čehova se stvarala prva velika klanica oko njegovih ideja. Treba u tom trenutku popraviti svet, a Čehov na to kaže svet je u zlu usnuo. Zanimljivo je da se na ruskom lekar zove vrač. Vradžbina u suštini znači da nema pomoći. Postoji teza šta je bolest, a šta je svet”. Zato su u njegovim dramama doktori tako bespomoćni. Dejan je naš Čehov. Lečio je pozorište - rekao je Brajović.

Srđan Timarov je pročitao tekst književnika Ljubomir Simovića.

Branko Cvejić je prepričao razgovor s Mijačem.

- Kad je počeo da radi u JDP bio je već ovenčan slavom. Pozorište je za njega bila umetnost igre, ali uvek promišljena. Njegova umetnost je bila slobodna, ali i surova - rekao je Cvejić i govor završio je sa doviđenja Dešo, videćemo se u nekoj novoj podeli, biće to gromoglasna podela.

00:46

Branko Cvejić govor na komemoraciji Dejanu Mijaču

Među govornicima je bio i njegov student i proslavljeni reditelj Egon Savin.

"Glumac najbolje glumi ono što najbolje razume. Dejan je tražio da sagledamo dubinu ljudske duše. Sterija i Mijač su tako stvorili "Pokondirenu tikvu", otkrio je Savin.

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

"Ljudska priroda traži krivca i kad je neočekivana smrt u pitanju, krivica se pripisuje onome ko je otišao. Danas sam ljut i pitao bih Dejana što baš sad? Pamtim kad je par dana nakon izbora u Sanu pitao šta se od mene očekuje da radim? U stvaranju privida, Mijač je zajedno sa svojom putujućom družinom hteo da donese neku drugu istinu.

Pokušavam da dočaram sliku pogrbljdnog čovrka, sa poluosmehom i loše prikrivenom svešću. O njegovoj mudrosti, znanju i umeću znate svi, dozvolite mi da dodam i otmenost", rekao je Vladimir Kostić, predsednik Sanu.

00:43

Vladimir Kostić govori na komemoraciji Dejanu Mijaču

Podsetimo, Dejan Mijač, akademik i pozorišni reditelj, preminuo je u utorak u Beogradu u 87. godini, a svojim maestralnim režijama obeležio je ovdašnju kulturu.

Iza njega su predstave koje su i danas u kolektivnom pamćenju, silna priznanja, a odškolovao je i generacije studenata - od "Ženidbe i udadbe", "Golubnjače", "Pučine", "Putujućeg pozorišta Šopalović" do "Vase Železnove" ili "Rodoljubaca".

Čuvenom predstavom "Mrešćenje šarana" Aleksandra Popovića 1984. godine otvoren je Zvezdara teatar.

Rođen je 17. maja 1934. u Kraljevini Jugoslaviji, u Bijeljini, u porodici pravoslavnog sveštenika i učiteljice. Njegov opus čine 174 predstave.

Sahrana će se održati posle podne na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14.30 u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju.

Bonus video:

01:48

Komemoracija poginulim rudarima

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.