Identifikovani posmrtni ostaci žrtve srpske nacionalnosti stradale u Hrvatskoj
Mrtvačnica, Foto: Printscreen

INSTITUT ZA SUDSKU MEDICINU

Identifikovani posmrtni ostaci žrtve srpske nacionalnosti stradale u Hrvatskoj

Nakon ekshumacije na ovom groblju radi uzimanja referentnih uzoraka za DNK analizu posmrtni ostaci su smešteni u mrtvačnicu u Nevesinju

Objavljeno:

Na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta, u Beogradu, uz prisustvo članova porodice, identifikovani su posmrtnih ostaci jedne žrtve srpske nacionalnosti, stradale 1992. godine u Splitu u Hrvatskoj, tokom oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Posmrtni ostaci stradalog lica tokom oružanih sukoba u SFRJ, preuzeti su, 30. marta 2022. godine, od Instituta za nestale osobe BiH, na graničnom prelazu Kotroman - Vardište.

Prvobitno su posmrtni ostaci tog lica bili sahranjeni na groblju Lovrinac u Splitu, a nakon razmene 1993. godine sa hrvatskom stranom predati su bosanskoj strani i sahranjeni na groblju Trebinje kao NN lice.

Nakon ekshumacije na ovom groblju radi uzimanja referentnih uzoraka za DNK analizu posmrtni ostaci su smešteni u mrtvačnicu u Nevesinju.

Identitet posmrtnih ostataka stradalog lica utvrđen je metodom analize DNK i njegova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženom željom porodice.

Time je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.