NOVI PRAVILNIK DANAS STUPA NA SNAGU: Evo ko će struju plaćati manje!
Ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju

NOVI PRAVILNIK DANAS STUPA NA SNAGU: Evo ko će struju plaćati manje!

Mnogi i ne znaju da imaju pravo na popust za struju ako su im primanja mala

Objavljeno:

Novi Pravilnik po kojem se granica za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca povećava u skladu sa inflacijom, stupio je na snagu juče, 1. marta 2022.

Njime se proširuje spisak, ali je potrebna veća promocija Uredbe kako bi što više građana znalo kako da ostvari pravo na subvenciju.

Na umanjenje računa za struju i gas pravo imaju svi socijalno ugroženi građani i primaoci dečijeg dodatka, bez podnošenja zahteva, dok je za ostale građane uslov za subvenciju visina zarade po članu domaćinstva i oni moraju podneti zahtev da im se povlastica odobri.

1 / 6 Foto: Profimedia

Za jednočlano domaćinstvo nova granica je prihod do 15.690 dinara, sa dva i tri člana do 22.845 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 29.994 dinara, sa šest i više članova do 37.719 dinara.

Mnogi građani, međutim, i dalje ne znaju da imaju pravo na popust za struju ako su im primanja mala. Zbog toga je broj privaja gotovo simboličan.

Prema poslednjim podacima nešto manje od 70.000 građana iskoristilo je tokom 2021. godine umanjenje računa za električnu energiju, što je manje u odnosu na prethodne godine.

Marko Dragić, pravnik iz novosadske filijale Nacionalne organizacije potrošača Srbije za Telegraf Biznis kaže da je neobaveštenost građana najznačajniji razlog za mali broj prijava za subvencije.

"Mnogi, naročito u manjim sredinama gde je verovatno i veći broj socijalno ugroženih građana, nisu upućućeni u to da mogu ostvariti to pravo, jer do njih ne stižu te informacije. Dobro je s jedne strane što je država omogućila ovaj model, ali s druge se radi nedovoljno na promociji. I mediji imaju važnu ulogu u tome", kaže sagovornik.

Prema njegovim rečima, nemogućnost da saznaju je često razlog i što ne ostvaruju ovo pravo. Dok je prigovora do sada bilo manjih kad aje reč o primeni procedure, Dragić ističe da bi se novine koje se tiču postupka trebalo da olakašaju posao na šalterima.

Ko i kako može da ostvari subvenciju?

Status energetski ugroženog kupca električne energije imaju domaćinstva s jednim članom koji troši 120 kilovat-časova mesečno, s dva i tri člana - 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova - 200 kilovata mesečno, dok je za domaćinstva sa šest i više članova -granica 250 kilovat-časova.

Kada je reč o gasu, domaćinstva sa jednim članom dobijaju umanjenje tokom grejne sezone - za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar od 35 kubika mesečno, sa dva i tri člana 45, sa četiri i pet članova 60, dok ostali dobijaju do 75 kubika mesečno.

Procedura je takva da nadležne gradske i opštinske službe spiskove korisnika dostavljaju Ministarstvu energetike i na osnovu njih Elektroprivreda Srbije umanjuje račune. Ugroženi kupac ima pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine električne energije, odnosno gasa, pod uslovom da nema prethodnih dugova po ovom osnovu, a ukoliko propusti da plati račun s ovim umanjenjem, gubi pravo na povlastice.

Šta mora da sadrži zahtev?

- Lične podatke o svim članovima porodice

- Visinu prihoda

- Podatke o stambenom prostoru koji koriste

- Da li se status ugroženog kupca odnosi na struju ili gas

- Podatke o snabdevaču i mernom urteđaju za struju ili gas

U Srbiji struja i dalje jeftina

Kakosmo ranije pisali najskuplje su električnu energiju u prvih šest meseci prethodne godine plaćala domaćinstva u Nemačkoj, Danskoj i Belgiji - oko 30 evra, a najmanje u Ukrajini - 4,42 evra. Među zemljama EU, čiji je prosek 21,59, najjeftiniju struju imala je Bugarska - 9,97 evra.

Naši susedi 100 kilovat-sati plaćali su različito - u Severnoj Makedoniji 7,83, a u Bosni i Hercegovini evro skuplje. Domaćinstva u Crnoj Gori i Hrvatskoj su izdvajala 11 evra, u Rumuniji tri evra više, a u Sloveniji 16,34 evra.

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.