OVE OPŠTINE UČESTVUJU U KONKURSU ZA SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE: Dva su ključna USLOVA!
Ilustracija, Foto: RTS/Printscreen

OBRATITE PAŽNJU!

OVE OPŠTINE UČESTVUJU U KONKURSU ZA SUBVENCIJE ZA ZAMENU STOLARIJE: Dva su ključna USLOVA!

Na osnovu ovog konkursa moguće je i opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu, odnosno postavljanje kalorimetra, delitelja toplote i balans ventila

Objavljeno:

Mogućnost za zamenu stolarije uz subvenciju prošle godine su ostvarili građani u 67 lokalnih samouprava, dok je ove godine veći i broj opština koje su konkurisale i novca koji će biti potrošen za energetsku efikasnost. Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti je na osnovu javnog poziva odobrila sredstva za 151 lokalnu samoupravu za programe subvencionisanja kotlova u domaćinstvima, zamenu fasadne stolarije, izgradnju termičkog omotača objekta i solarne panele.

Iako je javnim pozivom bilo predviđeno izdvajanje od milijardu dinara, za ove namene je opredeljeno dodatnih 38 miliona dinara. Uz ovu sumu, lokalne samouprave će dodatno izdvojiti oko 966 miliona dinara za projekte energetske efikasnosti iz svojih sredstava, tako da će ukupan ovogodišnji budžet za te namene biti veći od dve milijarde dinara.

Udeo u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, od strane građana je minimalno 50 odsto, a sredstva podsticaja do 50 odsto zajedno pokrivaju opština i Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, što znači da građani plaćaju polovinu računa za zamenu stolarije ili ugradnju solarnih panela.

Najviše novca izdvojeno za Čačak

Najveće šanse da uz subvenciju od 50 odsto zamene stolariju imaće stanovnici Čačka, jer je ova lokalna samouprava opredelila najviše novca, 45 miliona dinara, dok će istu tu sumu dobiti i od Uprave, tako da će stanovnicima ovog grada na raspolaganju biti 90 miliona dinara.

Čačak
foto: RINA

Grad Novi Sad, koji prošle godine nije ni konkurisao, ove godine je izdvojio 33 miliona dinara, a isto toliko će dobiti i od Uprave. Valjevo će dobiti 30 miliona dinara, dok su Užice i beogradska opština Grocka izdvojili po 25 miliona dinara.

Po 20 miliona dinara će dobiti Stara Pazova, Obrenovac i Niš, dok će Leskovac dobiti 18 miliona. Raška, Pirot, Novi Pazar, Zrenjanin, Sombor, Ruma, Kragujevac, Zemun, Prokuplje i Subotica će dobiti po 15 miliona, dok po 10 miliona sleduje za Vranje, Knjaževac, Smederevsku Palanku, Loznicu, Ćupriju, Pančevo, Bor, Veliku Planu, Zaječar i Bačku Palanku.

Smederevo je opredelilo 12 miliona, a od države će dobiti još 8 miliona dinara, dok su Majdanpek i Inđija takođe izdvojili po 12 miliona, a istu sumu će i dobiti od Uprave.

Bajina Bašta će dobiti 8,5 miliona dinara, Aranđelovac, Vršac i Negotin po 8 miliona, a Barajevo 8,5 miliona dinara. Požarevac, Kruševac, Gornji Milanovac i Lučani će dobiti po 7 miliona dinara.

Po 6 miliona dinara će dobiti Kula, Zvezdara, Blace, Mali Iđoš, Bačka Palanka i Vračar. Na spisku opština koje će dobiti pet miliona dinara su Aleksandrovac, Golubac, Šabac, Krupanj, Vlasotince, Mladenovac, Odžaci, Trstenik, Ivanjica, Bački Petrovac, Arilje, Apatin, Sremska Mitrovica, Petrovac na Mlaci, Pećinci, Brus, Despotovac, Požega, Lazarevac, Kanjiža i malo Crniće.

Između jedan i pet miliona dinara dobiće Žagubica, Nova Varoš, Aleksinac, Priboj, Žabari, Osečina, Boljevac, Bač, Sokobanja, Plandište, Kovin, Irig, Paraćin, Sečanj, Srbobran, Batočina, Ljubovija i Novi Bečej. Tu su i Nova Crnja, Svilajnac, Vladimirci, Žitište, Ćićevac, Šid, Topola, Jagodina, Kosijerić, Vrnjačka Banja, Rača, Kikinda, Senta, Vrbas, Beočin, Žabalj, Kovačica, Bogatić, Novi Kneževac, Ada, Sremski Karlovci, Kosovska Mitrovica, Opovo, Varvarin, Rekovac, Ljig, Stari Grad, Palilula, Knić i Alibunar.

U nerazvijenim opštinama veći udeo države

Prošle godine je važilo pravilo da država duplira iznos koji izdvaja opština, ali su uslovi konkursa ovog puta bili malo drugačiji, jer je omogućeno da nerazvijene opštine izdvoje do 30 odsto od ukupne vrednosti podsticaja, dok ostatak do polovine iznosa plaća Uprava.

Tako je sada Prijepolje, koje je izdvojilo 8 miliona, dobilo još 19 miiona dinara za ove namene, dok je Vladičin Han uz 7,5 miliona sopstvenih sredstava dobio 17,5 miliona dinara. Kuršumlija će na raspolaganju imati ukupno 6,6 miliona dinara, od čega su opštinska sredstva od oko dva miliona dinara.

Bosilegrad ulaže 2,4 miliona dinara, a dobiće od države još 5,6 miliona dinara. Babušnica će na raspolaganju imati ukupno 6,6 miliona, a Bujanovac oko 13 miliona dinara. Medveđa izdvaja 2,5 miliona dinara, a dobiće još 5,3 miliona dinara. Bela Palanka će uložiti 2 miliona dinara, a dobiće još 4,6 miliona dinara. Surdulica će uz 4,2 miliona dinara, dobiti još 10 miliona dinara, a Tutin uz svoj milion, još 2,3 miliona iz Uprave. Trgovište će ukupno imati na raspolaganju 5 miliona, od kojih je 1,5 miliona iz sredstava lokalne samouprave. Građanima Žitorađe će na raspolaganju biti ukupno 10 miliona dinara, od kojih je državni udeo oko 7 miliona dinara.

Za šta su subvencije?

Subvencije će sada moći da se koriste za unapređenje termičkog omotača putem zamene spoljnih prozora i vrata, a ova mera obuhvata i prateću opremu, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i ostalo, kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora i vrata. Uz subvenciju će građani moći da postave i termičku izolacije zidova, kao i izolaciju ispod krovnog pokrivača. Navedeno je da ova mera može obuhvatiti, u slučaju da je oštećen krovni pokrivač i hidroizolacioni krovni sistem, građevinske radove na zameni hidroizolacije i drugih slojeva krovnog pokrivača, kao i limarske radove, ali ne i radove na zameni konstruktivnih elemenata krova.

Druga mera se odnosi na unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom, odnosno na zamenu kotla ili peći, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora, ugradnju toplotnih pumpi ili grejača prostora, kao i ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi. Na osnovu ovog konkursa moguće je i opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu, odnosno postavljanje kalorimetra, delitelja toplote i balans ventila.100

1 / 5 Foto: Profimedia

Podsticaji obuhvataju i ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, kao i ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnje dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

Dva uslova

Dva su osnovna uslova da se konkuriše za zamenu stolarije i to da stan ili kuća u kojoj se menjaju prozori i vrata bude u vlasništvu lica koje se prijavljuje, a drugi je da neko u objektu živi. Sledeći korak je biranje firme za ugradnju stolarije koja vlasniku stana izdaje predračun, potreban prilikom predaje prijave na javni poziv. Javne pozive na koje će moći da se prijave vlasnici objekata, raspisaće svaka opština pojedinačno.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.