POTREBAN VAM JE OVAJ PAPIR ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA: Tako ćete dobiti pravo na 20.000 evra!
Ilustracija, Foto: Profimedia

kupovina prve nekretnine

POTREBAN VAM JE OVAJ PAPIR ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA: Tako ćete dobiti pravo na 20.000 evra!

U slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta.

Objavljeno:

Vladina uredba o pomoći mladima za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, trebalo bi da motiviše mlade za stvaranje porodice, ali i da reše svoje stambeno pitanje. S druge strane očekuje se da će potez podstaći stanogradnju i povećati broj stambenih kredita.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može ostvariti podnosilac zahteva, i to:

- za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave (JLS) koja su utvrđena kao devastirana područja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu u visini 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta:

Zahtev
foto: Printscreen

- za izgradnju kuće u ostalim JLS – u visini 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

- za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti;

- za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

U slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta.

U međuvremenu donosimo i detalje, koji su uslovi još potrebni.

Šta mora da ima plac ili stan?

Naime, kako piše u dokumentu u koji smo imali uvid, za izgradnju kuće koja je predmet ovog prava neophodno je, da je zemljište na kojoj je planirana izgradnja nepokretnosti vlasništvo podnosioca zahteva upisano u katastar nepokretnosti bez tereta, i da je za predmetnu nepokretnost izdata građevinska dozvola u skladu sa propisima kojima se uređuje planiranje i izgradnja.

Кuća ili stan koji su predmet učešća u kupovini, odnosno kupovine moraju biti vlasništvo prodavca/prodavaca i upisani u katastar nepokretnosti bez tereta.

Кorisnik prava na novčana sredstava za učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana ne može biti sa prodavcem nepokretnosti u krvnom srodstvu u pravoj liniji do bilo kog stepena, a u pobočnoj liniji zaključno sa drugim stepenom, kao ni u tazbinskom srodstvu zaključno sa prvim stepenom prave linije ili adoptivnom srodstvu.

Kako se podnosi zahtev?

Zahtev za ostvarivanje prava podnosi se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Podaci koji su potrebni za rešavanje zahteva, a nalaze se u dostupnim službenim evidencijama državnih organa, organa jedinica lokalne samouprave i imalaca javnih ovlašćenja, organi jedinica lokalne samouprave pribavljaju po službenoj dužnosti u skladu sa zakonom koji uređuje opšti upravni postupak.

Zahtev za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom nadležni organ jedinice lokalne samouprave dostavlja Кomisiji za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.