GODINE NISU OGRANIČENJE, ALI OVO JESTE! 20.000 evra za stan je moguće dobiti i za rođenje drugog deteta
Novac, Foto: Profimedia

ODLUČENO!

GODINE NISU OGRANIČENJE, ALI OVO JESTE! 20.000 evra za stan je moguće dobiti i za rođenje drugog deteta

Jedan od uslova je da su dobili dete posle 01. januara 2022. godine, kao i da se zahtev za subvenciju podnese u roku od godinu dana od dana rođenja deteta

Objavljeno: 12:26h

Sada su poznati svi uslovi za dobijanje subvencije države u kupovini stanova. Nekoliko je ključnih uslova i oni se tiču rođenja deteta, visine zarade, momenta podnošenja zahteva, ali ne i godina života. Takođe, odluka se ne odnosi samo na prvorođeno dete već na svako novorođeno, a jedino ograničenje je zabrana otuđenja nekretnine tokom pet godina od dobijanja pomoći.

Jedan od uslova je da su dobili dete posle 01. januara 2022. godine, kao i da se zahtev za subvenciju podnese u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Do subvencije od 20.000 evra za kupovinu stana moguće je samo ukoliko majke zajedno sa partnerom prihoduju manje od 138.272 dinara mesečno. Praktično, limit su dve prosečne plate na dan podonošenja zahteva, što znači da pomenuti iznos može da bude i veći za recimo nekoliko meseci.

Godine života nisu uslov. Takođe, odluka se ne odnosi samo na prvorođeno dete već na svako novorođeno.

Državna podrška je bespovratna, a davaće se za ostvarivanje prava na izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade (kuća) ili stana, navodi se u Odluci Vlade Srbije objavljenoj u Službenom glasniku.

Na područjima devastiranih lokalnih samouprava državna pomoć iznosiće 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

U ostalim gradovima i opštinama za izgradnju kuće podrška je 20 posto vrednosti radova na izgradnji. Vrednost radova na izgradnji opredeljuje se na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od odgovornog projektanta.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će država dodeljivati do 20.000 evra majkama za kupovinu stana ili izgradnju kuće i da je cilj ove mere podsticanje rađanja.

"Za svaku majku, koja je dobila dete od 1. januara ove godine ili će tek dobiti, država pomaže tom merom", rekao je Mali napominjući da mera nije oročena samo na ovu godinu, da je doneta uredba i očekuje se narednih dana da se krene sa sprovodenjem pomoći.

Siniša Mali
foto: Ministarstvo finansija

On je precizirao da će svako ko se bude prijavio, imati mogućnost da dobije taj novac i da nema starosnog ograničenja za parove. Ograničenje je da supružnici ne smeju da imaju primanja veća od proseka u Srbiji, odnosno, kako je kazao, više od 1.200 evra zajedno, a samohrane majke ne više od 600 evra.

"Želja nam je da podstaknemo pronatalnu politiku i mislim da će ovo doprineti mnogo većem broju dece i olakšati parovima stvaranje potomstva", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, ukoliko supružnici odluče da grade kuću, država će im refundirati troškove do 20.000 evra kao poklon, a ukoliko kupuju stan za keš ili na kredit, država će, kako kaže, u oba slučaja dodeljivati pomoć od 20.000 evra.

"Jedino ograničenje je zabrana otuđenja nekretnine tokom pet godina od dobijanja pomoći, čime se smanjuje mogućnost za zloupotrebe", objasnio je ministar finansija za TV Prvu.

Cela procedura uključuje i 14 dokumenata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.