UKOLIKO PUTUJETE ZA DRŽAVNI PRAZNIK SPREMITE NOVČANIKE: Cene putarina IDU I DO OVOLIKO
Putarina, Foto: Aleksandra Čolić

PRIPREMA

UKOLIKO PUTUJETE ZA DRŽAVNI PRAZNIK SPREMITE NOVČANIKE: Cene putarina IDU I DO OVOLIKO

Svakako, put kojim ćete najbrže i najbezbednije stići do planiranog odredišta birate sami, u zavisnosti od afiniteta ili potreba.

Objavljeno:

U okviru priprema za predstojeći državni praznik u Srbiji mnogi planiraju posetu najpopularnijim turističkim destinacijama u našoj zemlji. A uz razradu maršrute i izbor lokacija, planiranje putovanja podrazumeva i obračun troškova, od pripreme automobila, goriva, pa do smeštaja.

1 / 5 Foto: RINA

Pored punog rezervoara, koji je možda i najveći trošak putovanja ako idete svojim vozilom, ne treba zaboraviti ni putarine jer se do omiljenih domaćih turističkih mesta uglavnom stiže auto-putem. Svakako, put kojim ćete najbrže i najbezbednije stići do planiranog odredišta birate sami, u zavisnosti od afiniteta ili potreba. Kada je reč o putnoj mreži, najnovija deonica savremenog kolovoza je nedavno otvorena obilaznica oko Čačka u okviru auto-puta Miloš Veliki. Deonica Preljina-Pakovraće skraćuje vreme provedeno u putu od Beograda do Zlatibora za oko 40 minuta, ako vozite dozvoljenom brzinom. Ovaj potez dužine 11,3 kilometra rasteretio je Čačak, smanjio gužve na naplatnoj rampi Preljina i skratio vožnju ka zapadnoj Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Na novoj deonici za sada se ne plaća putarina, ali će vozači koji dolaze iz Beograda u Preljini platiti 430 dinara. Po istoj ceni voziće se i oni koji praznik planiraju da provedu u Vrnjačkoj Banji, s tim što se oni isključuju za Čačak, pa nastavljaju prema Kraljevu i dalje prema najpoznatijoj srpskoj banji. Bez obzira na temperature više u odnosu na prosečne za ovo doba godine, treba biti oprezan prilikom putovanja i ukoliko je odrednica planinski centar mora se računati na vožnju u pravim zimskim uslovima, što znači da je neophodna i zimska oprema. Putovanje sopstvenim vozilom na Kopaonik može biti izazov i za vozače i za njihova vozila. Najpre je neophodno dobro pripremiti vozilo za zimske uslove, a samu vožnju prilagoditi vremenskim prilikama i uslovima na putu. Ukoliko do ski centra Kopaonik krećete iz pravca Beograda, najčešće se koristi pravac autoputem prema Nišu. Nakon 170 km vožnje autoputem Beograd-Niš isključujete se kod naplatne stanice Pojate. Cena putarine za putnička vozila na relaciji Beograd-Pojate iznosi 630 dinara. Ukoliko je vaša destinacija Stara planina opet je preporuka da idete autoputem do Niša, pa zatim preko Svrljiga. Za putarinu bi u ovom slučaju trebalo da pripremite 890 dinara. Ako se odlučite za Soko Banju auto-putem ćete ići najverovatnije do Aleksinca, a to će vas koštati 790 dinara. Jedna od popularnih turističkih destinacija je i Srebrno jezero kod Velikog Gradišta, a na ovoj maršruti se sa auto-puta isključujete na naplatnoj stanici Požarevac. Za putarinu od Beograda trebaće vam 180 dinara. Ako krenete na sever prema Paliću, putarina do isključenja pre Horgoša je 640 dinara, a ako se odlučite za salaše u Vojvodini, putarinu do Novog Sada platićete 240 dinara.

(Espreso/Biznis.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.