MLADI NE PRIHVATAJU PLATE ISPOD PROSEKA: U 1 oblasti očekuju MNOGO veću ZARADU!
Ilustracija, Foto: Profimedia

"NEMAJU PRAVU SLIKU O PLATAMA"

MLADI NE PRIHVATAJU PLATE ISPOD PROSEKA: U 1 oblasti očekuju MNOGO veću ZARADU!

Do posla se najlakše dolazi u deficitarnim zanimanjima, kao što je IT, a takođe nedostaju i zanatlije

Objavljeno:

Marko Vučetić iz "Infostuda" kaže za RTS da mladi generalno nemaju pravu sliku o platama, ne žele iznose ispod državnog proseka, dok je IT sektor specifičan, tu očekuju i više, oko 700 evra.

Prema podacima Velikog regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj.com, čak 38 odsto mladih očekuje da će naći posao u roku od jednog do tri meseca posle završetka školovanja, 19 odsto da će naći posao u prvih šest meseci, a oni manje optimistični očekuju da će se zaposliti u prvih godinu dana. Istraživanje je sprovedeno tokom Regionalnog sajma zapošljavanja.

Marko Vučetić iz "Infostuda" rekao je u Jutarnjem programu da kod mladih uočavaju optimizam da će naći posao posle diplomiranja ili završenog master rada.

"Da je stanje na tržištu bolje nego pre godinu dana, jeste, zato što ponuda na sajtovima za zapošljavanje skače, i to je činjenično stanje", navodi Vučetić.

Marko Vučetić
foto: Printscreen/RTS

Mladi, kaže, imaju fokus na deficitarna zanimanja, pa upisuju takve fakultete, kao što su oni sa usmerenjem u IT sektoru.

Tek nakon prvog posla dobiju pravac o tome čime žele da se bave. "Kada dođete na prvi posao, znate čime želite da se bavite", ističe Vučetić.

Mnogo mladih često promeni svoj pravac, što diktira tržište rada. Prethodnih godina aktuelne su prekvalifikacije u IT, navodi Vučetić.

Definitivno su plate važne, ističe Vučetić, ali mladi generalno nemaju pravu sliku, pa očekuju da će u početku dobiti neke visoke plate, što nije realno zbog njihovog neiskustva.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Mladi ne žele plate ispod državnog proseka. U IT sektoru je specifična stvar, gde očekuju i više od prosečne plate, oko 700 evra", napominje Vučetić.

Do posla se najlakše dolazi u deficitarnim zanimanjima, kao što je IT, a takođe nedostaju i zanatlije.

"Najteže je doći do menadžerskih poslova, ekonomskih usmerenja, tu vlada zasićenje, kao i kod filozofskih fakulteta. To su oblasti koje su zasićene", kaže Vučetić.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.