KAKO UZETI KREDIT ZA MONTAŽNU KUĆU? Obratite pažnju na SLEDEĆE USLOVE
Novac, Foto: Profimedia

VAŽNO DA ZNATE

KAKO UZETI KREDIT ZA MONTAŽNU KUĆU? Obratite pažnju na SLEDEĆE USLOVE

Redovna primanja mogu da budu opterećena maksimalno do 60 odsto sa ratama svih kredita, uključujući i ratu kredita za izgradnju montažne kuće

Objavljeno:

Montažne kuće, čini se, postale su popularnije nego ikada. Korona kriza, "lokdaun" i želja građana da pobegnu od gradske vreve, podigle su im tražnju na rekordne nivoe, a zbog cene i brzine gradnje dospele u prilično ozbiljan fokus. S tim u vezi, sve je više i pitanja vezano za mogućnost finansiranja ovakvih nekretnina.

Odobrava li banka kredit za kupovinu montažne kuće, šta je hipoteka i koliko sve to košta. Odgovori na ova pitanja vrlo su slična odgovoru na pitanje kako kupiti stan na kredit.

1 / 4 Foto: Profimedia

Da bi banka odobrila kredit za izgradnju montažne kuće, prvo je potrebno da klijent poseduje plac na kojem će izgraditi nekretninu, uz naravno pribavljene sve neophodne dozvole za gradnju.

Za početak je važno znati i da zahtev za kredit mogu da podnesu klijenti koji su državljani Republike Srbije sa prebivalištem u našoj zemlji. Uslov je i zaposlenje na neodređeno vreme, najčešće minimum šest meseci kod poslednjeg poslodavca, ili status penzionera.

Redovna primanja mogu da budu opterećena maksimalno do 60 odsto sa ratama svih kredita, uključujući i ratu kredita za izgradnju montažne kuće. Ovo se pak pravilo razlikuje od banke do banke.

Što se tiče hipoteke za dobijanje kredita, važno je da vrednost objekta na kom se ona uspostavlja bude dovoljna da „pokrije“ vrednost kredita koji klijent banke želi da uzme. Praktično, u zavisnosti od iznosa i ročnosti kredita, hipoteka može biti uspostavljena i samo na zemljištu na kom se objekat gradi.

Renoviranje, Uređivanje, Kuća, Stan, Merenje
foto: Profimedia

Rok otplate kredita ide i do 30 godina, a kamata je trenutno oko 3 odsto u proseku.

Računica pokazuje da je montažnu kućicu za odmor moguće dobiti i za desetak hiljada evra. Nekih 40 kvadrata po najnižoj ceni moguće je pazariti po toj ceni.

Cene kvadrata montažnih kuća se kreću od oko 250 evra po kvadratu do 500 evra i više, u zavisnosti od niza faktora. S jedne strane kupci imaju izbor tri tipa gradnje: Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) i ona košta između 190 i 250 evra po kvadratu.

S druge strane, ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 300 do 500 evra po kvadratu, u zavisnosti od toga da li želite ili ne izgradnju temelja, kao i od proizvođača.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.