NOVI JAVNI POZIV ZA ZAMENU STOLARIJE: Obratite pažnju, uslovi su drugačiji
Stolarija, Foto: Profimedia

promena uslova

NOVI JAVNI POZIV ZA ZAMENU STOLARIJE: Obratite pažnju, uslovi su drugačiji

Količina novca koju će dobiti svaka lokalna samouprava zavisi od broja stanovnika na njenoj teritoriji.

Objavljeno:

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je danas novi javni poziv za dodelu subvencija za unapređenje energetske efikasnosti kuća, stambenih zgrada i stanova. Na njega se sve opštine i gradovi mogu prijaviti do 17. februara. Za podsticaje je, kako piše u konkursu, ukupno izdvojeno milijardu dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra, a ove godine su u odnosu na prethodni ciklus malo drugačiji uslovi i za opštine i za građane.

Količina novca koju će dobiti svaka lokalna samouprava zavisi od broja stanovnika na njenoj teritoriji. Maksimalni iznos sredstava podsticaja koji dodeljuje Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti po jedinici lokalne samouprave biće 200 miliona dinara za gradove koji imaju više od dva miliona stanovnika. Oni koji imaju između 100.000 i milion stanovnika dobiće po 100 miliona dinara, dok će opštine u kojima živi više od 50.000, a manje od 100.000 ljudi moći da iskoriste po 50 miliona dinara subvencija. Opštine koje imaju manje od 50.000 stanovnika moći će da konkurišu za subvenciju od maksimalnih 25 miliona dinara.

U skladu stepenom razvijenosti opština koji je određen Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu opštine koje pripadaju četvrtoj grupi čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka moći će da učestvuju sa iznosom od minimalno 30 odsto od ukupne vrednosti podsticaja koja dodeljuju Uprava i JLS. Među te opštine spadaju Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Golubac, Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Merošina, Preševo, Prijepolje, Svrljig, Surdulica, Trgovište i Tutin. Ostale opštine moraće da izdvoje više novca, odnosno minimum isti iznosom koji su i tražili od Ministarstva energetike na osnovu konkursa.

"Udeo u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, od strane građana je minimalno 50 odsto, a sredstva podsticaja do 50 odsto zajedno pokrivaju opština i Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti", navedeno je u javnom pozivu koji je objavljen na sajtu Ministarstva energetike.

1 / 4 Foto: Profimedia

Mihajlović: Za nerazvijene opštine više novca

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas da će javni poziv na koji mogu da se prijave sve jedinice lokalne samouprave trajati narednih 15 dana.

"Objavili smo javni poziv za opštine i gradove sa kojima ćemo zajedno sprovoditi projekat zamene stolarije. Posle toga će sve jedinice lokalne samouprave raspisivati pozive ka kompanijama i građanima. Ono što je važno jeste da ima dovoljno novca, za sve projekte energetske efikasnosti smo za ovu godinu obezbedili ukupno 250 miliona evra“, izjavila je Mihajlovićeva za TV K1.

Ona je rekla da je prvi projekat pokazao da su građani zainteresovani za ovaj vid subvencija i navela da će Ministarstvo obezbediti više novca za devastirane opštine i socijalno ugrožene građane.

"Novitet je da će Ministarstvo umesto sa 50 odsto učestvovati sa 70 procenata u najnerazvijenijim, odnosno devastiranim opštinama. Razgovaramo i sa centrima za socijalni rad i naći ćemo način da pomognemo socijalno ugroženim domaćinstvima da mogu da učestvuju u projektu", rekla je Mihajlovićeva.

Na šta se sve odnose subvencije ?

Subvencije će sada moći da se koriste za unapređenje termičkog omotača putem zamene spoljnih prozora i vrata, a ova mera obuhvata i prateću opremu, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i ostalo, kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora i vrata. Uz subvenciju će građani moći da postave i termičku izolacije zidova, kao i izolaciju ispod krovnog pokrivača. Navedeno je da ova mera može obuhvatiti, u slučaju da je oštećen krovni pokrivač i hidroizolacioni krovni sistem, građevinske radove na zameni hidroizolacije i drugih slojeva krovnog pokrivača, kao i limarske radove, ali ne i radove na zameni konstruktivnih elemenata krova.

Druga mera se odnosi na unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom, odnosno na zamenu kotla ili peći, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora, ugradnju toplotnih pumpi ili grejača prostora, kao i ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi. Na osnovu ovog konkursa moguće je i opremanje sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplote objektu, odnosno postavljanje kalorimetra, delitelja toplote i balans ventila.100

Podsticaji obuhvataju i ugradnju solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, kao i ugradnju solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnje dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem.

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.