USKORO ISPLATA NOVČANE POMOĆI ZA FEBRUAR: Detaljan VODIČ - KO, KADA i KOLIKO novca dobija
Ilustracija, Foto: Profimedia

PROVERITE

USKORO ISPLATA NOVČANE POMOĆI ZA FEBRUAR: Detaljan VODIČ - KO, KADA i KOLIKO novca dobija

Primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija novčana pomoć se uplaćuje bez podnošenja prijave

Objavljeno:

Na tekuće račune 1,6 miliona penzionera u Srbiji 10. februara leći će po 20.000 dinara, a od istog dana kreće i isplata na kućne adrese.

Ovu novčanu pomoć dobiće svi korisnici penzija, bez obzira gde imaju prebivalište, što znači da samo moraju da budu u isplatnoj bazi PIO fonda.

To znači da će novac stići i na račune penzionera koji ne žive u Srbiji.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kako je nedavno rekao ministar finansija Siniša Mali, kada su započete teške reforme u Srbiji, cilj je bio da se stvore uslovi da penzije rastu realno, u skladu sa mogućnostima.

"Penzije rastu po švajcarskoj formuli. Ove godine, od 1. januara su veće za 5,5 procenata, a sa ovih 20.000 dinara, ukupan rast fonda penzija će biti 11,2 odsto. Da vas podsetim, cilj je da realizacijom projekta 'Srbija 2025' prosečne penzije budu 420, 430 evra, a prosečne plate oko 900 evra 2025. godine", naveo je on.

Novac i za mlade

Podsetimo, novčanu pomoć dobiće i mlađe generacije. Naime, 1. februara kreće isplata 100 evra svim mladima od navršenih 16 do navršenih 29 godina koji se za tu pomoć prijave.

Oni to mogu učiniti do 30. januara.

Vodič: Kako do 100 evra za mlade

Država je pripremila novu meru za pomoć građanima. Reč je o isplati po 100 evra pomoći u dinarskoj protivvrednosti mladima, tačnije svima od navršenih 16 do navršenih 29 godina.

Zakon koji propisuje dodelu ove novčane pomoći stupio je na snagu 13. januara 2022. i taj datum se uzima kao presečni za to ko ima pravo na 100 evra (građani koji na taj dan ispunjavaju navedenu starosnu granicu mogu da ostvare pravo na pomoć).

100 evra, državna pomoć, jednokratna pomoć, vučićeve pare
foto: Printscreen/https://idp.trezor.gov.rs/

Prijava za ovu vrstu pomoći moguća je od 15. do 30. januara 2022. godine, na isti način kao što su se građani prijavljivali za prethodne vrste pomoći države, dakle preko portala Uprave za trezor.

Nakon unošenja osnovnih ličnih podataka (JMBG, broj lične karte i ime banke), biće zavedena prijava čiji će status moći da se proveri na navedenom portalu. Ukoliko državljanin nema račun u banci, potrebno je samo da izabere banku u kojoj će mu automatski biti otvoren namenski račun. Nakon obrade prijave, prijavljeni državljanin će iznos novčane pomoći moći da podigne sa svog ili namenskog računa.

Primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija novčana pomoć se uplaćuje bez podnošenja prijave.

Isplata pomoći kreće 1. februara.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.