NAJJEFTINIJI KREDITI IKADA, KAMATA JE 0,01 ODSTO: Uzmeš 100.000, vratiš samo 6.000, postoji samo jedan USLOV!
Novac, Foto: Profimedia

keš krediti

NAJJEFTINIJI KREDITI IKADA, KAMATA JE 0,01 ODSTO: Uzmeš 100.000, vratiš samo 6.000, postoji samo jedan USLOV!

A, keš kredite danas uzimaju mnogi iz više razloga - neko za kupovinu polovnog automobila, neko za tekuće manje troškove, neko za zimovanje, kupovinu placa ili vikendice

Objavljeno:

Iznos odobrenih keš kredita ne prestaje da raste, a banke su sve spremnije da privuku nove klijente, pa tako i da maksimalno spuste kamate na kredite. I dok smo se do skora iščuđavali kreditima od 100.000 dinara koji na kraju otplate koštaju 103.000, sada gledamo kako pojedine banke idu i sa daleko povoljnijim ponudama.

Ovih dana u jednoj banci nude kredit sa gotovo nultom kamatom, tačnije 0,01 odsto. Kako navode, za iznos kredita od 100.000 dinara, posle 12 meseci, klijent vraća banci samo 100.006 dinara. Dakle samo 6 dinara! Minimalan iznos je 30.000 dinara, maksimalan 100.000.

Jedini uslov je da ste banci nov klijent, bez obaveze prenosa zarade ili penzije.

- Krediti su nesporno povoljni i samo banka koja ih daje zna dobro koji je njen interes i da ide sa takvom ponudom. Ekonomski gledano, oni nisu isplativi. Ono što je, međutim, činjenica jeste da banke od novih klijenata očekuju da će koristiti i druge bankarske usluge, a to znači i da će se banka od njih vremenom i naplatiti - rekao je ekonomista Ljubodrag Savić.

Ekonomista Mahmut Bušatlija dodaje da je to stvar poslovne politike banke, ali i da on u celoj priči ne vidi ekonomsku isplativost.

Keš krediti u Srbiji, inače, imaju rastući trend već duže vreme. Od ukupnih zajmova stanovništvu, u pojedinim kvartalima činili su i preko 56 odsto. Prosečna nominalna kamatna stopa iznosila je tokom prethodnog perioda oko osam odsto - bila je nepromenjena u odnosu na početak prošle godine, ali je znatno niža u odnosu na period od pre desetak godina kada je išla preko 20 odsto.

Kamate se pritom razlikuju i kreću od 7 do 12 odsto. Online je pritom jeftinija mogućnost.

Primer govori da bi za pozajmicu od 100.000 dinara, koju će klijent vratiti nakon 12 meseci, i to kamatnoj stopi od 10 posto, rata bi bila 8.791 dinar, a iznos koji bi vratio je 105.499,08 dinara.

Važno je pritom znati i da je za one klijenti koji apliciraju on-lajn, kredit u većini banaka, jeftiniji, i to od hiljadu pa do nekoliko hiljada dinara. Tako vas recimo, kredit od 100.000 dinara na kraju može koštati 3.000 dinara više.

Primer za kredit od 100.000 dinara

kamata - 10 posto

rok otplate - 12 meseci

mesečna rata - 8,791 dinar

iznos koji treba da se vrati - 105.499 dinara

A, keš kredite danas uzimaju mnogi iz više razloga - neko za kupovinu polovnog automobila, neko za tekuće manje troškove, neko za zimovanje, kupovinu placa ili vikendice...

Bankari dodaju, da i ove godine, postoji interesovanje klijenata i za pozajmice koje bi im pomogla da renoviraju svoje stanove ili kuće. Ta grupa klijenata traži veći novac, odnosno oni apliciraju za pozajmicu od milion do tri miliona dinara ali i za duži period vraćanja svojih obaveza. Slična situacija je i kod onih klijenata koji keš kredite uzimaju kako bi refinansirali svoje već postojeće dugove.

Ono što je, međutim, važno kod keš kredita, jeste da vrlo lako možete upasti i u zamku, a koju sami sebi možete da napravite.

Zato je važno, kažu poznavaoci, pridržavati se nekoliko stvari.

- Za neplanirane troškove, putovanja, renoviranje stana i slične troškove građani Srbije najviše koriste gotovinske kredite. Ova vrsta pozajmice može da bude od velike pomoći ako se promišljeno odabere ponuda i novcem pažljivo raspolaže. Na prvom mestu, važno je preispitati mogućnosti pre zaduživanja, izračunati približnu visinu rate i da li nakon odbitka ostaje dovoljno novca za ostale životne troškove. Savet je da se ne zalećete ni u pogledu iznosa, ni u pogledu perioda otplate. Treba uzeti onoliko novca koliko je potrebno i izračunati optimalan rok otplate - navode u Kamatici.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.