DVA BEOGRADSKA NASELJA POLAKO SUSTIŽU BANOVO BRDO: Cene samo skaču, ovaj kvart je sada traženiji od Novog Beograda
Ilustracija, Foto: Profimedia

kupovina

DVA BEOGRADSKA NASELJA POLAKO SUSTIŽU BANOVO BRDO: Cene samo skaču, ovaj kvart je sada traženiji od Novog Beograda

Došlo je do nekih neočekivanih promena i preokreta u protekloj godini, a šta nam donosi 2022?

Objavljeno:

Banovo brdo u Beogradu postaje preskupo i prenaseljeno, odnosno nedostupno mnogim kupcima, dok je slično i na Novom Beogradu... Šta u tom slučaju?

Pored centra grada, Senjaka, Dedinja i Vračara, te dve lokacije su najatraktivnije, ali ne mogu da ih "isprate" svi građani - kako zbog ograničene platežne moći, tako i zbog velike konkurencije.

Ipak, do izražaja dolaze i druge gradske zone, posebno otkako je došlo do značajnog preokreta na domaćem tržištu nekretnina u 2021. godini.

Tako je, recimo, bilo iznenađujuće kako brzo su se oporavili kancelarijski prostori u odnosu na 2020, pri čemu su i apartmani za rad postali nova atrakcija.

1 / 2 Foto: Dragan Kadić, Profimedia, Ilustacija

Cene neprestano idu naviše, traže se gotovo svi tipovi nekretnina, a novogradnja sada već tradicionalno biva primamljivija od starogradnje. Doduše, istina je i da su stari stanovi deficitarni, a da se gradi non-stop, te su nove zgrade svakako dominatnije u nekim gradskim zonama.

S druge strane, Beograd dobija sve više tzv. pametnih, modernih objekata, budući da se menjaju i zahtevi kupaca. U svakom slučaju, fokus će 2022. biti na ova tri kvarta: Bežanijska kosa, Cerak i Žarkovo.

Na Kosi, recimo, cene u novogradnji idu do čak 2.800 evra po kvadratu. Cene starih stanova neretko prelaze one u centralnim delovima Novog Beograda, što je zanimljiv fenomen budući da je Bežanijska kosa primarno poznata po kućama i vilama, dok je Novi Beograd "sinonim" za nove stanove.

Periferija sve naseljenija

Žarkovo i Cerak su takođe sve traženiji. Kako je Banovo brdo vremenom postalo veoma skupo i nema mnogo slobodnih stanova u ponudi, kupci su proširili potražnju i ka ovim okolnim naseljima. Tačnije, Cerak je malo udaljeniji, ali uživa važnu reputaciju.

Krajem aprila prošle godine pisali smo i o tome kako je gradnja "sa planom" iznedrila otmeno mesto za stanovanje. Naime, Cerak vinogradi je prvo stambeno naselje u Srbiji, u celosti pod zaštitom države, kao kulturno dobro. Pripadi Čukarici, i neznatno je udaljeno od Vidikovca.

Tu je, saglasni su stručnjaci za nekretnine, cena kvadrata "još uvek pristupačna". Zasigurno je i da će na tim lokacijama potražnja biti u porastu i u narednim godinama - zbog linije metroa koja će ići do Petlovog brda.

Osim ovih delova grada, očekuje se procvat i Karaburme, kako zbog beogradskog metroa, tako i zbog blizine centru grada, ali i rastuće novogradnje. Kvadrat na Karaburmi bi mogao dostići nivo od čak 1.600 evra, tamo gde se sada kreće na nivou od nekih 1.000 evra.

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media