5 VAŽNIH KORAKA KOJE MORATE DA ZNATE AKO KUPUJETE STAN: Ne dozvolite da VAS PREVARE!
Biznis, Foto: Profimedia

MORATE DA ZNATE OVO

5 VAŽNIH KORAKA KOJE MORATE DA ZNATE AKO KUPUJETE STAN: Ne dozvolite da VAS PREVARE!

Ne bi bilo na odmet da najpre zakažete razgovor sa svojim savetnikom u banci, ali i da angažujete stručno pravno lice koje će vam pomoći u celom procesu

Objavljeno:

Iako možda mislite da ste dovoljno iskusni i mudri, te da ćete zasigurno proći dobro u kupovini nekretnine, to nije uvek slučaj jer se i sami prodavci koriste raznim cakama.

To ne mora biti nešto ilegalno, ali dovoljno da, recimo, preplatite nekretninu ili tome slično. Za početak, prođite ovih 5 koraka kako biste bili sigurni da ste na dobrom putu.

Provera stana pre samo kupovine (1) se podrazumeva, to je neizbežni korak. Najpre treba da odlučite želite li stan u starogradnji ili novogradnji, a onda kreće provera struje, instalacija, vode u stanu, za šta treba angažovati majstora. Ali, gotovo svaki stan se može srediti, tako da vam odgovara. Ovde je važnije pitanje da li su papiri uredni - proverite sve papire, od investitora ili bivšeg vlasnika.

Nekretnine
foto: Profimedia/Ilustracija

Ako uzimatestambeni kredit (2), što danas praktikuje dobar deo naših građana, savet je da pažljivo odaberete banku koja nudi najpovoljnije uslove, da se raspitate o učešću, ratama, pogodnostima. Ne bi bilo na odmet da najpre zakažete razgovor sa svojim savetnikom u banci, ali i da angažujete stručno pravno lice koje će vam pomoći u celom procesu.

Osim ulaska u proces s kreditom, prva adresa treba da vam bude katastar (3), gde ćete proveriti da li je stan legalan, uknjižen. U službi za katastar nepokretnosti možete ispitati zemljišno-knjižni status odabranog stana ili kuće. Neretko se desi da fali nešto od dokumentacije ili je potrebna i saglasnost drugih vlasnika, da biste uopšte mogli da kupite stan.

Renoviranje, Uređivanje, Kuća, Stan, Merenje
foto: Profimedia

Kupoprodajni ugovor (4) je svakako jednako važan, ako ne i najvažniji, jer je u njemu definisano sve vezano za kupovinu, što podrazumeva i vaša prava i obaveze, kao kupca. Overa ugovora podrazumeva i plaćanje takse za overu, tako da računajte i na taj trošak, a situacija je malo komplikovaniji ako ne idete preko posrednika, odnosno agencije za nekretnine.

Dokaz da je stan vaš (5) podrazumeva podnošenje zahteva nadležnom sudu za promenu vlasništva nad kupljenom nekretninom, a zahtev treba da sadrži jedan original overenog ugovora, potvrdu o plaćenoj taksi, zatim fotokopije potvrde elektronskog čitača ličnih karata - i kupca i prodavca. Uglavnom za oko nedelju dana kupci mogu da očekuju rešenje iz katastra da je nekretnina upisana na njihovo ime.

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.