Četvrti Regionalni poslovni forum u ovoj godini – najveći skup privrednika u organizaciji pokrajinskih institucija
Četvrti Regionalni poslovni forum, Foto: Privredna komora Vojvodine

PROVREDNA KOMORA VOJVODINE

Četvrti Regionalni poslovni forum u ovoj godini – najveći skup privrednika u organizaciji pokrajinskih institucija

U svom obraćanju putem video linka Oliver Varhelji , evropski komesar za susedstvo i proširenje istakao je da pozdravlja održavanje Četvrtog regionalnog poslovnog foruma u Novom Sadu

Objavljeno: 09:39h

U Privrednoj komori Vojvodine krajem 25. novembra održan je Četvrti Regionalni poslovni forum. Na inicijativu Skupštine evropskih regija forum je pokrenut pre četiri godine, i ove godine organizovali su ga zajedno sa Skupštinom AP Vojvodine, Pokrajinskom vladom , Privrednom komorom Vojvodine, , Razvojnom agencijom Vojvodine ,Evropskom preduzetničkom mrežom i Fondom Evropski poslovi.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je tom prilikom da je ovaj dan veoma značajan jer je potvrda ispravnosti politike saradnje, traženja partnerstva, rešenja i svega onoga što nas čini boljim i snažnijim . To nas dovodi do našeg Četvrtog Regionalnog poslovnog foruma , koji nam je poverio AER. AER nam je poverio organizaciju Foruma na tri godine i sada smo se dogovorili da ćemo ga organizovati i naredne tri godine, jer su u nama prepoznali odanog partnera istakao je Pastor. Koliko smo uspeli u svojim namerama pokazuje činjenica da je ovaj Forum najveći do sada, što ga čini u ovoj godini najprestižnijom manifestacijom koja je organizovana od strane pokrajinskih institucija.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da su među skoro 250 prijavljenih pored kompanija i Razvojne agencije, Privredne komore, Ambasade , klasteri što može da multiplikuje broj učesnika i na više od 1000. Cilj Foruma je svakako povezivanje naših privrednika, uključivanje naših kompanija u međunarodnu podelu rada. Trudimo se da i na ovakakv način omogućimo privrednicima da se povežu i ostvare rezultate. Ti rezultati pokazuju da je za prvih devet meseci spoljnotrgovinska razmena AP Vojvodine ostvarena je u vrednosti od 11, 6 milijardi evra, što je 30 % više u odnosu na prethodnu godinu , a za 23% više u odnosu na pretkriznu 2019. godinu. Ovakvom sinergijom institucija možemo ostvariti samo još bolje rezultate istakao je Vučurević.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić istakao je da je ciljg Foruma povezivanje privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine sa privrednim subjektima iz regiona i sveta. Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj je ove godine predvideo sredstva i investirao 300 miliona dinara u mere podrške privrednom razvoju , a da je jedan od prioriteta Pokrajinske vlade privredni razvoj govori podatak da će sledeće godine samo kroz naš Pokrajinski sekretarijat biti investirano 660 miliona dinara u mere privrednog razvoja.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj istakao je da će država Srbija svojim infrastrukturnim projektima značajno uticati na rast BDP-a. I dalje postoji prostor za rast investicija domaćih kompanija , a na nama je da im omogućimo da dođu do razvoja, pronalaženjem novih tržišta , pronalaženjem partnera i promocijom njihovih kompanija. Upravo ovaj Forum je jedan od pravih načina da se to i desi.

Direktor Fonda „ Evropski poslovi “ Aleksandar Simurdić istako je zadovoljstvo što je Fond pratner na ovakvom događaju , najvećem ovog profila u zemlji a koji za cilj ima jačanje regionalne ekonomske saradnje.

U svom obraćanju putem video linka Oliver Varhelji , evropski komesar za susedstvo i proširenje istakao je da pozdravlja održavanje Četvrtog regionalnog poslovnog foruma u Novom Sadu kao i to da iz EU stiže snažna podrška zemljama Zapadnog Balkana. Varhelji je istakao značaj plana za oporavak Zapadnog Balkana , koji će doneti gotovo 30 milijardi evra investicija za region. On je naglasio da ekonomski prosperitet Zapadnog Balkana iziskuje čvrstu posvećenost regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, te da zemlje ovog regiona imaju veće šanse ukoliko zajedniički nastupaju ka evropskom tržištu. Evropski komesar je istakao i da EK daje podršku u otvaranju novih poglavlja zemljama Zapadnog Balkana koje su u procesu prirstupanja EU.

Učesnike ovogodišnjeg Foruma pozdravio je i predsednik Skupštine evropskih regija (AER) Magnus Berndson koji se zahvalio potpredsedniku Skupštine AP Vojvodine i potpredsedniku AER-a Damiru Zobenici na posvećenosti u organizaciji današnjeg događaja i njegovom doprinosu u radu evropske mreže regiona, s obzirom na činjenicu da je potpredsednik Zobenica inicijator već tradicionalnog održavanja Regionalnog poslovnog foruma u AP Vojvodini. Putem platforme za B2B razgovore zainteresovani predstavnici kompanija mogli su da se prijavljuju za svoje onlajn sastanke i narednih 15 dana , a razgovori se mogu realizovati danas do 18 časova.

Privrednici i institucije iz celog sveta na ovaj način sektorski su se povezali , što za rezultat ima niz sklopljenih ugovora i novih poslova.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.