VLADA SRBIJE ZAMRZLA CENE OSNOVNIH NAMIRNICA: Evo koliko ćemo ih plaćati u naredna 2 MESECA!
Prodavnica, Foto: Beta / Miloš Miškov

važno da budete upućeni

VLADA SRBIJE ZAMRZLA CENE OSNOVNIH NAMIRNICA: Evo koliko ćemo ih plaćati u naredna 2 MESECA!

Jedinstvena maksimalna cena ne postoji, već se primenjuju cenovnici iz radnji koji su važili na taj dan, te će se cene razlikovati u zavisnosti od prodavnice do prodavnice

Objavljeno:

Vlada Srbije zamrzla je cene pet osnovnih namirnica - šećer, ulje, svinjski but, dugotrajno mleko, sa 2,8 odsto mlečne masti i brašno tip 400.

U naredna dva meseca u trgovačke radnje moraće da ga prodaju isključivo po ceni po kojoj su se pomenute namirnice prodavale 15. novembra. Ukoliko trgovac ne bude primenjivao cenovnike koji su važili tog dana, slede velike novčane kazne.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Jedinstvena maksimalna cena ne postoji, već se primenjuju cenovnici iz radnji koji su važili na taj dan, te će se cene razlikovati u zavisnosti od prodavnice do prodavnice.

Ukoliko je neka radnja neki od pomenutih proizvoda prodavala po akcijskoj ceni, u tom slučaju važi regularna cena bez popusta.

A cene se razlikuju od trgovine do trgovine, kao i od proizvođača. Uvidom u dostupne podatke, zagarantovana cena suncokretovog ulja u naredna dva meseca kretaće se od 180 do 295 dinara. Kada govorimo o brašnu TIP 400, raspon je od 65 do 80. Što se svinjskog mesa tiče, tačnije buta, raspon je nešto veći, pa bi u narednom periodu trebalo da ga plaćate od 540 do 640.

Prodavnica
foto: Profimedia

Nema nestašice

Veliki raspon cena je i kada govorimo o dugotrajnom mleku, koje se 15. novembra prodavalo za 75, pa čak i 140 dinara za litar, u zavisnosti od proizvođača. Cena kristal šećera će se zadržati u rasponu od 79 do 89 dinara.

Kako ne bi došlo do nestašice ovih namirnica, Vlada je obavezala i proizvođače da ne smeju da isporučuju manju količinu pomenutih proizvoda od proseka u poslednjih godinu dana.

Kako kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije, ova odredba je veoma važna.

Proizvodi
foto: Emilija Jovanović

- Ta odredba je važna jer se stavom o obaveznosti snabdevanja sprečava mogućnost nestašica tih grupa proizvoda - objasnio je Malinović i dodao:

- Jako je važno što je mera ograničena na određeni rok, odnosno na 60 dana. Jer, kod odluka koje predstavljaju bilo kakve intervencije i uplitanje u tržišne odnose važno je da su kratkoročne i vremenski ograničene. U pretpraznično vreme ovakva odluka može da dpvede do psihološke stabilnosti potrošača.

Lanac snabdevanja

Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić je povodom zamrzavanja cena osnovnih namirnica rekao da nije dobro kada država na taj način interveniše na tržištu, ali da to bilo nužno zbog stabilizacije cena.

- Usled korone prekinut je globalni lanac snabdevanja i došlo je do pada tražnje, tako da je i Vlada reagovala donešenjem ove nužne mere, iako cene određuje tržište. Pokazali smo se kao socijalno odgovorna država koja želi da prevashodno zaštiti najsiromašniju populaciju, da zaštitimo ekonomski standard građana - kazao je Hodžić, podsetivši da je slična mera bila doneta i tokom vanrednog stanja 2020. godine.

Kasa
foto: Profimedia

On smatra da neće biti potrebe za povlačenjem namirnica uz robnih rezervi, jer je uveren da ljudi neće kupovati zalihe.

- Prema projekcijama Narodne banke Srbije, cene i inflatorni pritisak rašće do sredine 2022. godine. Mere se oročene na dva meseca sa mogućnošću produženja. U svakom slučaju, pratićemo situaciju.

U trgovinskim lancima ne očekuju nikakve probleme i ističu da će robe biti dovoljno. Cene, pa i one zamrznute, zavise od maloprodaje. Savet građanima je da ih uporede, jer se na nekim artiklima može uštedeti i više stotina dinara, a zavisi od toga gde ih kupujete.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.