"PODIZANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI NACIONALNI CILJ": Mihajlović o subvencijama za zamenu stolarije
Zorana Mihajlović, Foto: Kurir TV

pomoć

"PODIZANJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI NACIONALNI CILJ": Mihajlović o subvencijama za zamenu stolarije

"Pozivam građane da učestvuju, jer je to način i da smanjimo troškove, ne rasipamo energiju i imamo zdraviju životnu sredinu", rekla je Mihajlović

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je podizanje energetske efikasnosti nacionalni cilj i jedan od najvažnijih projekata u energetici, kao i da će država i u narednim godinama subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela.

"Sa 67 gradova i opština potpisali smo ugovore za zamenu stolarije, a sa 37 za postavljanje panela, i država, odnosno ministarstvo i grad, obezbediće polovinu novca za oba projekta", kazala je ona prilikom obilaska radove na unapredjenju energetske efikasnosti u OŠ "Živadin Apostolović" u Trsteniku, kao i porodice Mijailović, koja je, kao jedno od 23 domaćinstva u tom mestu, dobila subvencije države za zamenu stolarije na porodičnoj kući.

Pozvala je sve da učestvuju u projektu zamene stolarije, kao i u projektu postavljanja solarnih panela i dodala da će već u januaru naredne godine biti raspisan novi javni poziv za zamenu stolarije, "a do kraja godine sigurno još tri", objavilo je Ministarstvo.

"Pozivam građane da učestvuju, jer je to način i da smanjimo troškove, ne rasipamo energiju i imamo zdraviju životnu sredinu", rekla je Mihajlović.

Navela je da je Trstenik jedna od opština koje su ranije shvatile da je važno ulaganje u povećanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine.

"Radovi na zameni stolarije u školi biće gotovi do 4. decembra, a kada se sve završi emitovaće se 100 tona manje ugljen-dioksida godišnje, što će značajno doprineti kvalitetu vazduha. Кada govorimo o finansijama, onda govorimo i o uštedama koje će biti 60 odsto postojećih računa, a to je dodatni novac koji će moći da se uloži u nove projekte", kazala je ona.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk kazala je da je investicija u školu vredna 23 miliona dinara, a Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa više od 16 miliona dinara.

"Projekat je od vitalnog značaja za školu, jer praktično od izgradnje nije bilo većih investicija. Nadam se ćemo u narednom periodu, uz podršku ministarstva, moći da unapredimo energetsku efikasnost i u drugim javnim objektima", izjavila je ona.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.