DA LI STE ČULI ZA SAJBER MANDEJ? INTERNET JE "EKSPLODIRAO" OD VELIKIH POPUSTA: Evo ZAŠTO iz NOPS-a SAVETUJU OPREZ!
Ilustracija, Foto: Profimedia/Privatna arhiva

SVETSKI DAN ONLAJN POPUSTA

DA LI STE ČULI ZA SAJBER MANDEJ? INTERNET JE "EKSPLODIRAO" OD VELIKIH POPUSTA: Evo ZAŠTO iz NOPS-a SAVETUJU OPREZ!

Kada bismo pitali Krizni štab sigurno bi plus dali šopingu putem interneta, ali ako pitamo Nacionalnu organizaciju potrošača Srbije stvar nije baš tako jednostavna

Objavljeno:
Marina Letić

Tek što smo predahnuli od ludih popusta (ili bolje reći najave ludih popusta), na scenu je stupio Sajber Mandej odnosno Svetski dan onlajn popusta.

Sajber Ponedeljak je pandan "Crnom petku", ali u virtuelnoj formi.

Po jednoj definiciji Sajber Mandej je marketinški izraz za transakcije elektronske trgovine u ponedeljak nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osmislili su ga trgovci na malo kako bi podstakli ljude da kupuju putem interneta.

Sajber Mandej
foto: Profimedia

Ovaj običaj, koji je nastao 2005. godine, u Americi se održao do danas. Na sajtovima poznatih kompanija kao što su Amazon, e-bay, AliExpress u ponudi su artikli na popustu i do čak 90%.

Sajber Mandej
foto: Printscreen/aliexpress.com

Primera radi, cena mobilnih telefona, sokovnika, ručnih satova "sletela" je na 45%, dok je garderoba uglavnom snižena za 30%.

Sajber Mandej
foto: Printscreen/amazon.com

I dok na američkim sajtovima danas sve "vrvi" od popusta, kod nas ovaj "praznik povoljne internet kupovine", čini se, nije baš zaživeo (za sada).

Tek u pojedinim internet prodavnicama moguće je ostvariti popuste povodom Sajber Ponedeljka.

Uglavnom su u pitanju veb šopovi bele tehnike i drugih uređaja, kao i kompjuterskih igara.

Igrice
foto: Printscreen/gameshopsrbija.com

Na sajtovima je istaknuto da prilikom kupovine laptopa, televizora ili mobilnog telefona kupac može uštedeti od 1.000 do čak 16.000 dinara.

Na klik do "gratis" rizika od prevare

Kupovina iz fotelje u samo par klikova popularizovana je tokom pandemije, a za to postoje i opravdani razlozi. Zaključavanje, strah od zaraze, čekanje u redovima, sve to je uticalo da onlajn kupovina osvoji srca ljudi širom sveta.

Kada bismo pitali Krizni štab sigurno bi plus dali šopingu putem interneta, ali ako pitamo Nacionalnu organizaciju potrošača Srbije stvar nije baš tako jednostavna.

Ovakva kupovina nosi određene rizike sa sobom i zato je važno pridržavati se osnovnih pravila zaštite, kako ličnih podataka, tako i bankovnog računa.

Prilikom interent kupovine, proverite obavezno da li kupujete od registrovanog prodavca odnosno firme koja je registrovana za obavljanje delatnosti prodaje. Ukoliko jeste, pogodnost ovakvog vida kupovine jeste ta sto imate mogućnost od iste da odustanete, u roku od 14 dana, bez navođenja razloga za odustanak. Ukoliko je firma za prodaju registrovana,ona mora jasno da ima istaknute podatke koje je kao takvu identifikuju ( pib,adresu na kojoj posluje, elektronsku adresu za reklamacije…), navodi Nikica Jovanović iz NOPS-a.

Nikica Jovanović
foto: Privatna arhiva

Kako navode iz NOPS-a , na osnovu obraćanja potrošača, elektronska trgovina je u porastu u Srbiji.

Pogotovo kod mlađe kategorije stanovništva. Najveći broj pritužbi odnosi se na kupovinu preko socijalnih mreža. Naglašavamo da je to rizična kupovina, da je treba izbegavati, jer ukoliko kupite od lica koje oglašava prodaju, a nema registrovanu firmu, tada osobu koja vas je oštetila jedino možete da tužite ili prijavite Tržišnoj inspekciji da obavlja delatnost, ali da nema registrovanu firmu, što je kažnjivo, poručuje Nikica Jovanović, pravni savetnik pri Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

Sajber Mandej
foto: Profimedia

Poučeni lošim iskustvima i pritužbama potrošača, ova organizacija sprovela je akciju evidentiranja trgovaca koji ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini.

NOPS je u saradnji sa našom regionalnom članicom Udruženjem za zaštitu potročača Vojvodine objavio crnu listu prodavaca preko interneta, na osnovu koje mozete dobiti uvid u neke od oglašivač koji prodaju robu, a ne poštuju važeće propise, zaključuje Nikica Jovanović za Espreso.

Sajber Mandej
foto: Profimedia

Nadamo se da će vam saveti biti od koristi.

Imajte ih na umu i oprezno sa klikovima na ovaj, Svetski dan onlajn popusta.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.