TABAKOVIĆ OTVORILA "SRPSKE DANE OSIGURANJA": Guvernerka uverava da je Srbija odolela finansijskom šoku
Jorgovanka Tabaković, Foto: Beta/Miloš Miškov

oglasila se

TABAKOVIĆ OTVORILA "SRPSKE DANE OSIGURANJA": Guvernerka uverava da je Srbija odolela finansijskom šoku

Ova stopa rasta viša je od prosečne stope za isti period u prethodnih deset godina

Objavljeno:

Usled zdravstvenog i finansijskog šoka tokom pandemije, finansijski sektor, pa i sektor osiguranja podelio je sudbinu naroda. Najveći cilj države bio je da se sačuvaju zdravlje i ljudi i ekonomije.

Zadatak smo ispunili i Srbiju sproveli kroz krizu bolje od mnogih drugih zemalja.

Ovo je juče rekla guverner NBS Jorgovanka Tabaković prilikom otvaranja petih "Srpskih dana osiguranja".

- Očuvana je likvidnost o solventnost društava osiguranja i ostvaren stabilan razvoj tržišta osiguranja - rekla je Tabaković. - Za prva tri kvartala ove godine ostvaren je pozitivan privredni neto rast od 6,7 milijardi dinara. Ukupna premija za tri kvartala ove godine povećana je za 9,7 odsto, na 88,6 milijardi dinara, u odnosu na isti period lane.

Ova stopa rasta viša je od prosečne stope za isti period u prethodnih deset godina. Kako je rekla guvernerka, bilansna suma sektora osiguranja, povećana je za 6,7 odsto, na 334,14 milijardi dinara.

- Kapital je veći za 4,9 odsto, i stigao je na 68,4 milijarde dinara. Tehničke rezerve povećane su za 6,3 odsto, dostigle 221,6 milijardi dinara - rekla je Tabaković. - Gledajući vrste osiguranja, rast premije je ostvarilo 17 vrsta osiguranja, uključujući i pomoć na putovanjima. Najveći kontinuirani rast beleže imovinska osiguranja, osiguranja života i dobrovoljna zdravstvena osiguranja.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.