TRGOVCI PRIMENJUJU NOVE METODE! Umesto prodaje, za proizvode nude UGOVOR O ZAKUPU
Prodavnica, Foto: AP

strašno

TRGOVCI PRIMENJUJU NOVE METODE! Umesto prodaje, za proizvode nude UGOVOR O ZAKUPU

Ugovor o zakupu u praksi čak ima i svoje prednosti

Objavljeno:

Važno da se pre kupovine dobro provere i uporede cene, ali i da kupci dobro razmisle šta im je potrebno, i to naročito kada idemo u susret Crnom petku. Međutim, to ne znači da trgovci neće pribeći novom triku kako bi vas prevarili.

Iako smo često upozoravali na mnoge taktike kojima se služe, čini se da uvek bude neki koji "pređe igricu". Time zabilaze Zakon o zaštiti potrošača. Našem sugrađaninu koji je pazario jastuk u jednoj firmi koja posluje u Novom Sadu, umesto klasične prodaje, dat ugovor o zakupu.

Umesto da se nađe u kupoprodajnom odnosu potrošač - prodavac i ugovorom o prodaji kupi određeni proizvod, potrošač ima status zakupca, a jastuk može otkupiti i postati njegov formalni vlasnik tek nakon isteka ugovora o zakupu (izmirenjem svih obaveza).

Sagovornik Telegrafa upozorava potrošače da obrate pažnju prilikom zaključivanja ovakvih ugovora i da paze na šta pristaju i šta potpisuju, budući da se na njih ne primenjuje Zakon o zaštiti potrošača pa je samim tim i obim prava potrošača znatno sužen.

- Što se same vrste poslovanja tiče, ona nije nezakonita. Jeste jedan vid delimično dovođenja potrošača u zabludu u smislu ukoliko mu nije pre potpisivanja ugovora predočeno šta se podrazumeva ugovor o zakupu. Stariji potrošači nisu dovoljno edukovani, a oni su ujedno ciljna grupa trgovcima koji se bave ovakvom vrstom proizvoda - kaže za Telegraf Biznis pravni savetnik u Udrženju za zaštitu potrošača Vojvodine Marko Dragić.

Ugovor o zakupu u praksi čak ima i svoje prednosti, ističe sagovornik Telegrafa. Ali mora biti upoznat s uslovima.

- U svakom trenutku potrošač može da raskine ugovor i vrati proizvod, da li iz razloga zbog finansijske nesposobnosti, da li zbog toga što nije zadovoljan proizvodom ili iz nekog drugog subjektivnog razloga - kaže Dragić.

Naš savet je da bude oprezniji naročito narednih dana jer su već počele ponude trgovaca i mnogi popusti, pa je i situacija za prevare moguća.

- Kod nas se, neretko, dešava da u periodu koji prethodi ovoj akciji u trgovinama povećaju cene, a potom idu naniže, tako da se, zapravo, roba prodaje po ceni koja je važila pre sniženja. Naravno, ima trgovaca i trgovinskih lanaca koji poštuju pravila igre, odnosno ne obmanjuju kupce. Da li je sniženja bilo ili ne može se utvrditi jer nema posebne kontrole, ali se kupci mogu obratiti tržišnoj inspekciji koja to može da uradi - navodi Dragić.

On ukazuje da je procenat sniženja cena, kao i vreme trajanja akcije deo poslovne politika svakog trgovca, da popusti tokom Crnog petka važe za sve vrste robe, ali da se u Srbiji najviše kupuju bela tehnika, odeća i obuća.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.