PLATE VEĆE DO 8 ODSTO, PENZIJE 5,5! Premijerka rekla i koliki će biti minimalac naredne godine
Novac, Foto: Profimedia

VAŽNO

PLATE VEĆE DO 8 ODSTO, PENZIJE 5,5! Premijerka rekla i koliki će biti minimalac naredne godine

Navodeći da je predloženi budžet razvojni, premijerka je za Prvu televiizju ocenila da “nikada više nije bilo izdvajano za kapitalne investicije”

Objavljeno:

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je budžetom za narednu godinu planirano skoro 486 milijardi dinara za kapitalne investicije.

Navodeći da je predloženi budžet razvojni, premijerka je za Prvu televiizju ocenila da “nikada više nije bilo izdvajano za kapitalne investicije”.

- Te investicije omogućiće brži rast i bolje plate i penzije. Ovu godinu ćemo sigurno završiti sa rastom većim od sedam odsto, a građani mogu da očekuju dodatni rast kao rezultat primene ovog budžeta ako dobijemo podršku u skupštini- rekla je premijerka .

Ona je najavila da će naredne godine plate biti povećane između sedam i osam odsto, a penzije 5,5 odsto.

- Povećavamo minimalac za 9,4 odsto i od 156 evra koliko je minimalac iznosio kad smo krenuli u fiskalnu konsolidaciju, sada će preći 300 evra rekla je predsednica Vlade Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali, rekao je ranije da su predviđena povećanjae penzija, plata i minimalne zarade, kao i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije.

Siniša Mali
foto: Printscreen/Prva

- Planirali smo povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, pri čemu će zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiti povećanje od oko osam odsto, a ostali oko sedam procenata, što je u proseku oko 7,3 odsto, rekao je Mali.

To povećanje trebalo bi da stupi na snagu od januaara naredne godine, a obuhvatalo bi sve zaposlene u javnom sektoru, njih oko pola miliona.

Primera radi, ako medicinska sestra u ovoj godini ima platu od oko 50.000 dinara, u narednoj bi sa povećanjem od osam posto ona bila veća za 4.000 dinara. Oni koji zarađuju 60.000 dinara u zdravstvu ili vojsci istovremeno bi mogli da računaju na dodatnih 4.800 dinara u narednoj godini.

S druge strane, zaposleni u prosveti koji u proseku zarađuju po oko 60.000 dinara mogu da računaju na povišicu od oko 4.200 dinara.

Plate su i prošle godine rasle u javnom sektoru.

Godinu dana ranije u novembru 2019. godine zarade u javnom sektoru su takođe povećane i to u proseku za osam do 15 odsto. Najveći rast dobile su medicinske sestre i tehničari - 15 odsto, dok su doktori u zdravstvu i zaposleni u nauci i kulturi dobili povećanje od po 10 procenata.

Povišicu od devet odsto dobili su zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, kao i radnici u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi dobili su povećanje od osam odsto.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.