ZANIMLJIVO: Korišćenje električnih automobila je ipak skuplje od konvencionalnih?
Ilustracija, Foto: Profimedia

au

ZANIMLJIVO: Korišćenje električnih automobila je ipak skuplje od konvencionalnih?

Ovo zvuči alarmantno, jer je do sada bilo ustanovljeno mišljenje da je korišćenje električnih automobila jeftinije od onih sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

Objavljeno: 20:11h

Svedoci smo brojnih istraživanja u poslednje vreme koja pokušavaju da utvrde šta je isplativije, električni automobili ili konvencionalni sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Najnovija studija vrlo čudne metodologije koju je objavio Anderson Economic Group (AEG) pokazuje da je u realnom svetu dosta skuplje koristiti električne automobile.

Prema istraživanju koje je obavljeno u Mičigenu, gde je i baziran AEG, trošak prelaska 100 milja (160,9 km) sa cenama goriva u ovoj američkoj državi iznosi između 8 i 12 dolara kod automobila koje pokreće automobil sa unutrašnjim sagorevanjem, dok je kod električnih vozila taj iznos između 12 i 15 dolara.

Ovo zvuči alarmantno, jer je do sada bilo ustanovljeno mišljenje da je korišćenje električnih automobila jeftinije od onih sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Međutim, treba uzeti u obzir i cene goriva u Sjedinjenim Američkim Državama, jer litar goriva u Mičigenu košta 89 centi, što je oko 92 dinara. Pored toga, ovo istraživanje ima još nekoliko slabijih strana, jer su prilikom kalkulacije troškova računali da većina vlasnika električnih automobila pune svoj automobil kod kuće, a svojom čudnom metodologijom su besplatne punjače računali kao komercijalne koje se naplaćuju. Njihovo objašnjenje jeste da instalacija besplatnih punjača predstavlja trošak, koji će vozači platiti kroz porez, na ovaj ili onaj način.

Kako piše Car and Driver, u troškove potrošnje električnih automobila uračunata je i cena osnovnog kućnog punjača, koji košta najmanje 600 dolara. Pored toga, računa se i vreme koje je potrebno da bi se električni automobil napunio, jer autori ove studije smatraju da je vreme novac, pa punjenje električnih automobila vide kao ozbiljan trošak zbog gubljenja vremena.

Sve u svemu, istraživanje AEG-a zvuči vrlo tendenciozno, kao da je finansirano od strane neke velike naftaške kompanije. Za realno i neutralno istraživanje o potrošnji električnih automobila potrebno je dosta više testiranja u realnom svetu, jer ona zavisi od mnogo faktora. AEG je rešio da te faktore ignoriše ili okrene u svoju korist, pa ne čude ovi rezultati istraživanja na tržištu koji je najveći potrošač nafte na svetu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.