PORTORIKO, RAJU OBEĆANI: ''Poreski raj" za KRIPTOULAGAČE sve snažniji
Bitkoin, Foto: Profimedia

kriptovalute

PORTORIKO, RAJU OBEĆANI: ''Poreski raj" za KRIPTOULAGAČE sve snažniji

Izbegavajući provere i porez,ulagači u kriptovalute preplavljuju karipsko ostrvo SAD-a.

Objavljeno:

Dok Portorikanci napuštaju svoje mesto koje grca u dugovima poslednje četiri godine,horde bogataša rade upravo suprotno od toga.

Izbegavajući provere i porez,ulagači u kriptovalute preplavljuju karipsko ostrvo SAD-a.

U karipskom ostrvu SAD-a množe se ogromna bankarska društva,kao i broj ''novopečenih'' vlasnika kriptovaluta,sa sve većom tendencijom širenja. Njihov osnovni pokretač nije bio idealna lokacija nastanjivanja,već ''rupe u zakonu'' i oslobađanje od porez, posebno za ovu kategoriju,sa sve dodatnim bonusima i osiguranim prebivalištem u SAD-u.

2018. su kriptoulagači dali vetar u leđa svom udruženju u glavnom gradu,San Huanu,krsteći je u ''Portopija'': jedan spoj imena njihovog novog mesta za život,Portorika i jedne kapitalističke utopije,gde će novac postati viertuelan,a njihova ''imovina od zlata'' zaštićena od reketiranja.

Broj nosioca ove ''kriptoutopije'' raste,ali neverovatnom brzinom raste i broj nepokretne imovine i zemljišta koje kasnije nude po bezobrazno visokim cenama, pojačavajući time pritiske lokalnoj upravi za osnivanje Prve banke kriptovaluta.

Za sada,banci su dovoljne neuporedive poreske olakšice.

Nasuprot SAD-u, ,za ove novopečene bogataše zarade od ulaganja u kriptovalute ostaju poreski netaknute.

Po članu 22 njihovog zakona,stanovnici ostrva su oslobođeni plaćanja poreza na dodatnu zaradu,kamate i udela. Jedini uslov za to je da provedu pola godine u Portoriku(183 dana). To znači da oni zaista mogu da uzimaju ''ubiru slatke plodove'' sa svojih zemljišta tokom letnjeg perioda,bez prijave boravka u SAD-u, uživajući mogućnost ''imuniteta'' jednog pravnog oslobađanja od poreza.

Ulagači u kriptovalute ne grade fabrike,niti ugrožavaju veći broj stanovništva Portorika,kako bi stvorila nova radna mesa.

Nejednakosti između bogataša i siromašnih su sve vidljivije.Isto važi i za migrante.

(Espreso/ToBhma)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.