IZRAČUNALI SMO KOLIKO KOŠTA SLAVA U SRBIJI! Ukoliko je POSNA, izaći će vas skuplje, 1 NAMIRNICA posebno KOŠTA
Slava u Srbiji, Foto: Profimedia

otvorena sezona slava

IZRAČUNALI SMO KOLIKO KOŠTA SLAVA U SRBIJI! Ukoliko je POSNA, izaći će vas skuplje, 1 NAMIRNICA posebno KOŠTA

Zna se da su Srbi dobri domaćini koji ne žele da slavska trpeza oskudeva u bilo čemu

Objavljeno: 18:51h

Slava je naročito obeležje našeg naroda, jer se proslavlja samo među Srbima.

Zna se da smo mi domaćini koji ne žele da slavska trpeza oskudeva u bilo čemu. Krsna slava za mnoge je jedan od najvažnijih događaja u toku godine i zato ne žale novac koji će potrošiti na svečanu trpezu.

Visokim životnim standardnom se ne možemo pohvaliti, ali zato na slavskoj trpezi imamo čime da se dičimo.

U zavisnosti od toga da li je posna ili mrsna slava u pitanju, ukupna cifra potrebna za pripremanje trpeze varira.

krsna slava, slava, sveća, slavski kolač
foto: Nebojša Mandić

Izračunali smo koliko košta priprema slave u srpskom domaćinstvu.

Mrsna slava

Mrsna slavska trpeza nezamisliva je bez mesa koje je i najveći izdatak. Tu su najčešće meze, sarma, razne salate, sitni kolači i torte. Šunka, pečenica, kačkavalj, jaja neizostavni su na mrsnom ovalu, a za njihovu kupovinu potrebno je između 2.000 i 6.000 dinara.

Osim suhomesnatog, i jaja će biti poseban izdatak ako se opredelite za domaća jaja koja na pijaci koštaju od 20, a ponegde čak i 40 dinara po komadu!

jaja
foto: Printscreen/Twitter

Kilogram jagnjećeg pečenja je oko 1.700 dinara, dok je za kilogram prasećeg pečenja potrebno izdvojiti nešto manje novca - oko 1.350 dinara.

Uz pečenje, i sarma je najčešći glavni obrok koji ne može da prođe bez svinjskog ili junećeg mlevenog mesa, čiji je kilogram između 400 i 500 dinara.

Sarma
foto: Profimedia

Za salate je potrebno barem još 2.000 dinara.

Ako domaćica sama sprema kolače, za tri kilograma potroši se oko 2.400 dinara.

Kolači
foto: Profimedia

Za veliku tortu izdvojićete minimum 3.000 dinara.

Sokovi, kafa i alkoholna pića neizostavan su deo svake trpeze, pa će jedno domaćinstvo (u zavisnosti od broja gostiju) i za to odvojiti nekoliko hiljada dinara.

Kada svedemo računicu, prosečno domaćinstvo u Srbiji za mrsnu slavu izdvoji oko 35.000 dinara.

Posna slava

Priprema posne trpeze za krsnu slavu uglavnom je dosta skuplja u odnosu na spremanje hrane za mrsnu slavu. Svaka domaćica, u skladu sa ukusom i mogućnostima, ima poseban spisak obaveznih jela i poslastica.

Uz slavski kolač i žito, postoje određene namirnice koje su sastavni deo svakog posnog slavskog menija. To su riba, rolati i salate, posna sarma, sitni kolači i torte.

Neizostavno glavno jelo posne slavske trpeze je riba. Najčešće pastrmka, šaran i som. Takođe, popularna je i morska riba poput fileta, lososa, brancina i orada, kao i plodovi mora.

Post, Pijace, Riba
foto: Aleksandar Stojanović

Šaran i pastrmka u trgovinskim lancima uglavnom koštaju od 340 do 500 dinara po kilogramu. Losos pastrmka je nešto skuplja i košta oko 600 dinara. Brancin i orada mogu da se nađu po ceni od 890 do 1.230, a najskuplji je losos čiji fileti koštaju od 1.700 do 2.200 dinara.

U ribanicama cene variraju – od 450 dinara za kilogram oslića, pa naviše.

Post, Pijace, Riba
foto: Aleksandar Stojanović

Šnicle šarana su od 479 do 600 dinara, kilogram smuđa je 850 dinara, pa naviše. Kilogram očišćenje pastrmke je od 509 do 625 dinara.

Cena plodova mora varira od gramaže, a minimalna cena je 470 dinara.

Kupovina već pečene ribe domaćicama i domaćinima umnogome olakšava pripremu svečane trpeze, ali za to onda izdvajaju više novca. Pečeni šaran i pastrmka su od 1.100 do 1.490 (negde čak i više) , a fileti norveškog lososa koštaju oko 2.900 dinara.

Post, Pijace, Riba
foto: Aleksandar Stojanović

Priprema posne sarme košta oko 4.000 dinara, posnih rolata i salata oko 2.000 dinara.

Kako bismo saznali koliko koštaju deserti na slavskoj trpezi, uputili smo se u poslastičarnicu gde narudžba posnih sitnih kolača po kilogramu košta od 1650 dinara do 1850 dinara.

Recimo, za veliku posnu kinder tortu (od 3 kg) izdvojićete 3.299 dinara.

Ljubitelji voćnog ukusa za posnu tortu od ananasa i višnje, u zavisnosti od veličine torte, izdvojiće od 1599 do 2899 dinara.

Gde je iće, tu je i piće koje će iz novčanika uzeti još nekoliko hiljada dinara.

Kada podvučemo crtu kako bismo došli do proseka, organizacija posne slave za dvadesetak ljudi košta oko 50.000 dinara.

Riba
foto: Profimedia

Sezona slava počinje

Crkveni kalendar za novembar kaže da se u ovom mesecu proslavljaju dve velike i česte slave u srpskim domaćinstvima, a u pitanju su Sveti Kozma i Damjan 4. novembra, Mitrovdan 6. novembra, Đurđica 16. novembra, Aranđelovdan 21. novembra, Mratindan 24. novembra, Sveti Jovan Milostivi je 25. novembra, Sveti Jovan Zlatousti 26. i Sveti Matej 29. novembra.

U decembru se proslavljaju četiri slave - 4. decembra Vavedenje Presvete Bogorodice, 9. decembra Sveti Alimpije, 13. decembra Sveti Andrej i 19. decembra Sveti Nikola.

2. januara obeležava se Sveti Ignjatije Bogonosac, 9. januara Sveti Stefan, 14. januara Sveti Vasilije, 20. januara Sveti Jovan Krstitelj, 27. januara Sveti Sava i 29. januara Časne verige Svetog Petra.

Za februar crkveni kalendar beleži četiri slave - 12. februar Sveta Tri Jerarha, 14. februar Sveti Trifun, 15. februar Sretenje Gospodnje i 16. februar Sveti Simeon.

Anketa: Koliko vas košta priprema slavske trpeze?

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

(Espreso / M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.