"SRBIJA DANAS UVOZI 5 MILIONA KUBNIH METARA GASA": Bajatović o novom dogovoru dok se ne otkloni kvar
Dušan Bajatović, Foto: Dragan Kadić

novo

"SRBIJA DANAS UVOZI 5 MILIONA KUBNIH METARA GASA": Bajatović o novom dogovoru dok se ne otkloni kvar

Kako kaže, do kvara je došlo jer se cev pocepala

Objavljeno:

Direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, kazao je da je sa partnerima dogovoreno da Srbija i danas uveze pet miliona kubnih metara gasa i istakao da problema u snabdevanju neće biti.

- Sa partnerima smo postigli dogovor da i danas i sutra, nadam se da neće biti potrebno i prekosutra, Srbija bude snabdevena gasom. Naše zalihe su trenutno na nivou od 400 miliona metara kubnih - kazao je Bajatović na jednoj domaćoj televiziji.

Prema njegovim rečima i informacijama koje ima iz Bugarske, očekuje se da kvar bude otklonjen i da opet krene isporuka gasa danas do ponoći. Ističe da Srbiji nije problem da bude sređeno i do sutra u 6.00 ujutru, jer je postignut dogovor sa partnerima.

- Danas će biti dodatnih pet miliona i biće nastavljeno dok god treba. Srbijagas je poslovao kako treba i ima para, ali džabe vam pare kada u Evropi nema gasa, ali partneri su razumeli situaciju, nismo koristili mehanizme za pomoć, već sarađujemo u regionu - kazao je Bajatović i u tom smislu istakao da je Srbija juče dala Sarajevu gas, što će učiniti i danas.

Kako kaže, do kvara je došlo jer se cev pocepala.

- To nije na novoizgrađenom Balkanskom toku. Kako se to desilo, još uvek se ne zna. Istraga je dugo trajala, kvar nije mali, redak je i neobičan. Srećom pa cevi nisu spiralne - kazao je direktor Srbijagasa i podsetio da je za kvar u Bugarskoj saznao juče u 4:00 ujutru i da je Srbijagas u najkraćem mogućem roku uspeo da obezbedi dodatnih pet miliona metara kubnih gasa, najvećim delom iz Mađarske, ali nešto i iz Austrije i Ukrajine.

Navodeći da se slična situacija desila 6. januara 2009. godine, kada je Rusija stopirala isporuku gasa, Bajatović kaže da smo ovog puta imali i zalihe - 550 mliona metara kubnih. "Do manje neprijatnosti u snabdevenosti gasom juče je u našoj zemlji došlo jer je Srbijagas zamolio sve velike potrošače da korišćenje gasa svedu na tehnološki minimum, da bi održali parametre u sistemu da budu što ravnomerniji".

Međutim, neki su, kako kaže, samoinicijativno razumeli da treba da isključe gas i zato je došlo do prekida u snabdevanju grejanjem i toplom vodom u nekim domaćinstvima, što je trajalo nekoliko sati.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.