NEKE OPŠTINE OBJAVILE LISTU DOBITNIKA, A KOD DRUGIH SE JOŠ ČEKA! Sve o subvencijama za stolariju na jednom mestu
Prozori, Foto: Printscreen

poziv

NEKE OPŠTINE OBJAVILE LISTU DOBITNIKA, A KOD DRUGIH SE JOŠ ČEKA! Sve o subvencijama za stolariju na jednom mestu

Kod objekata koji se vode kao spomenik kulture i nalaze se pod zaštitom, mora se dostaviti i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada

Objavljeno:

Za 67 opština i gradova Ministarstvo rudarstva i energetike predvideo je subvencije za zamenu stolarije, fasade i ložišta, a datum početka konkursa zavisi od opštine do opštine. Dok su u nekim jedinicama lokalne samouprave objavljene liste dobitnika kao što je slučaj u Nišu i Kragujevcu, neke samouprave kao što je Beograd tek su raspisale javni poziv za izbor kompanija koje će izvoditi radove.

Ono što je ključno za građane jeste to da imaju 21 dan da se prijave za subvencije od dana kada opština ili grad objave konkurs za građane. Veliki broj opština kasnio je sa javnim pozivom, iako je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović još 19. avgusta navela da je pred izabranim lokalnim samoupravama „zadatak da do kraja avgusta moraju da raspišu javne pozive za građane“.

Ministarkina najava se nije obistinila, pa smo tako došli u situaciju da u Beogradu tek u oktobru biraju kompanije za izvođenje radova, te da potpisivanje ugovora sa građanima tek predstoji.

Onog trenutka kada se raspiše poziv građanima, oni moraju da ispune određene uslove i dostave dokumentaciju.

Šta je potrebno za građane?

Naime, vlasnici porodičnih kuća ili stanova pri prijavu moraju da dostave fotokopiju lične karte sa adresom prebivališta ili očitanu ličnu kartu podnosioca, ali i fotokopije drugih članova domaćinstva i zdravstvene knjižice ili izvod iz knjige rođenih za maloletnike.

Neophodno je popuniti prijavni obrazac za sufinansiranje energetske efikasnosti, na sajtu jedinice lokalne samoupšrave i resornog ministarstva mogu da nađu prilog i izjavu. Dakle, građani moraju da se opredele za jednu od tri subvencije, dakle za zamenu stolarije, fasade ili zamenu kotla.

Građani bi trebali da dostave i predračun sa količinom i cenom za opremu od jednog od izabranih izvođača radova sa liste koju je opština napravila.

Zatim neophodno je dostaviti i kopiju rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za prethodnu godinu odnosno fotokopija kupoprodajnog ugovora, ako je ista izvršena u prethodnih godinu dana.

Takođe, potrebno je dostaviti i fotokopiju računa za utrošenu struju za objekat za koji se konkuriše za prethodni mesec (u odnosu na mesec konkurisanja).

Kod objekata koji se vode kao spomenik kulture i nalaze se pod zaštitom, mora se dostaviti i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.

Ukoliko građanin subvencioniše za zamenu kotla, onda mora da dostavi fotokopije rešenja o odobrenju za priključenje, ugovora o priključenju na distributivnu gasnu mrežu i poslednjeg računa za gas.

Da bi građani mogli da konkurišu za ove subvencije neophodno je prvo da je podnosilac prijave vlasnik sa mestom prebivališta u porodičnoj kući ili stanu za koju podnosi prijavu i da poseduje jedan od dokaza za stambeni objekat: prepis lista nepokretnosti, upotrebnu dozvolu, rešenje o ozakonjenju. Kod stambenih zgrada neophodna je potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

A šta kompanijama?

Grad Beograd je 5. oktobra raspisao javni poziv za izbor izvođača radova koji traje do 22. oktobra, a zbog ograničenih sredstava određeno je da se energetska sanacija sprovede na teritoriji opštine Palilula kao pilot projekat, koja je prema tvrdnjama iz gradske uprave, najugroženija kada se radi o energetskoj efikasnosti.

Beogradu su odobrena sredstva za finansiranje zamene stolarije u iznosu od 10 miliona dinara od strane Ministarstva rudarstva i energetike,a isti iznos je obezbedio i Grad. Ostatak od 20 miliona dinara u obavezi su da obezbede građani koji budu izabrani na konkursu.

Kompanije koje vrše isporuku i radove na ugradnji materijala, opreme i uređaja, a koje su zainteresovane, mogu da se prijave na javnom pozivu ako su upisani u registar APR-a i preduzetnici su najmanje šest meseci od dana podnošenja prijave, zatim da nad njima nije pokrenut stečajni postupak ili postupak likvidacije, kao i da imaju ateste za materijale i proizvode.

Ono što kompanije treba da prilože jesu prijavni obrazac u tri primerka, potpisanu izjavu i ateste za materijale i proizvode. Sva ova dokumenta mogu naći na sajtu Grada Beograda u javnom pozivu.

Koliko se ljudi prijavilo u Kragujevcu?

U Kragujevcu je objavljena preliminarna kojima su odobrene subvencije za neku od mera, a najveće interesovanje bilo je za zamenu spoljne stolarije, gde je odobreno 70 prijava od ukupno 101.

Od 14 prijava za subvencionisanje nabavke kotla ili etažne peći na drveni pelet prihvaćeno je 11, a od 81 prijave za nabavku instalacija kotlova na gas odabran je 51 vlasnik.

Za šta sve su predviđene subvencije, a šta se ne računa u troškove?

Subvencijama je predviđeno finansiranje zamene spoljnih prozora i vrata, sistema grejanja, odnosno kotla koji isključivo kao gorivo koristi prirodni i tečni naftni gas i drvnu biomasu. Građani će takođe moći da ugrade solarne kolektore za centralnu pripremu potrošne tople vode, postave termičku izolaciju objekta, ali i da zamene delove grejnog sistema ili opreme radijatore sa termostatskim ventilima i aparatima za regulaciju i merenje toplote.

Ono što je važno napomenuti jeste da se sredstva neće odobravati za nabavku i ugradnju pojedinačnih prozora i vrata, već zamena mora biti kompletna za stan ili kuću.

Podnosilac prijave snosi troškove koji su iznad sredstava sufinansiranja. Takođe, ne prihvataju se troškovi radova koji nastaju pre prvog obilaska Komisije za pregled podnetih zahteva.

Kakve su cene?

Cene stolarije u Srbiji razlikuju se od firme do firme, ali i mnogih drugih kriterijuma – materijala, dimenzija, vrste zatvaranja. Najjeftiniji su PVC prozori, gde za običan prozor sa dvostrukim staklima u proseku treba nekih 130 evra, ili od 85 do 160 evra po kvadratnom metru.

Cena prozora sa drvenim okvirom koji mogu biti od PVC prozora skuplji i do 40 odsto je nekih 100 do 180 evra. Najskuplji su kombinovani prozori drveno-aluminijumski, koji su često i duplo skuplji od običnih PVC prozora. U te cene treba uračunati i ugradnju, a montaža se naplaćuje između pet i 10 evra po kvadratu.

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.