MALI: Rebalans budžeta Srbije sutra u skupštini, a o budžetu za 2022. Vlada razmatra sledeće nedelje
Siniša Mali, Foto: Printscreen/Prva

važno

MALI: Rebalans budžeta Srbije sutra u skupštini, a o budžetu za 2022. Vlada razmatra sledeće nedelje

Mali je, govoreći o rebalansu budžeta za ovu godinu, naveo da je u budžetu ostvaren bolji rezultat od očekivanog za oko 1,5 milijardi evra i da je zato realno očekivanje da će BDP Srbije ove godine zabeležiti rast od najmanje sedam odsto

Objavljeno:

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će se sutra pred skupštinskim poslanicima naći rebalans budžeta za ovu godinu, dok će naredne nedelje Vlada Srbije usvojiti i predlog novog budžeta za 2022. godinu.

"Sutra ću u parlamentu braniti predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, a već naredne nedelje očekujem na vladi predlog budžeta za 2022. godinu, koji će biti pozitivan i razvojni budžet, sa većim platama i penzijama i većom minimalnom zaradom za 9,4 odsto", kazao je Mali za TV Prva.

Mali je, govoreći o rebalansu budžeta za ovu godinu, naveo da je u budžetu ostvaren bolji rezultat od očekivanog za oko 1,5 milijardi evra i da je zato realno očekivanje da će BDP Srbije ove godine zabeležiti rast od najmanje sedam odsto.

Prema njegovim rečima, deficit budžeta će iznositi 4,9 odsto, umesto očekivatnih 6,9 odsto BDP-a, a javni dug na kraju ove godine biće 58,2 odsto BDP-a.

Mali je podsetio i da danas počinje isplata subvencija za troškove prelaska na novi model fiskalizacije, odnosno zamenu fiskalnih kasa za poreske obveznike koji su se prijavili, ukazavši da se neće čekati da istekne rok za prijavljivanje da bi novac počeo da se uplaćuje.

Precizirao je da će se isplate vršiti nedeljno, kako se privrednici budu prijavljivali za subvencije.

Prijavljenim privrednicima će se, naveo je Mali, uplaćivati po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu i još toliko po fiskalnom uredjaju, a onima koji nisu u sistemu PDV-a biti uplaćen iznos veći za 20 procenata.

Podsetio je da je prijavljivanje počelo 15. oktobra i trajaće do 31. januara naredne godine.

Mali je podsetio i da 1. novembra počinje isplata drugih 30 evra pomoći svima grđanima koji su se prijavili za to.

Novac će prvo dobiti penzioneri, a ostali gradjani 2. i 3. novembra.

Građani Srbije koji se nisu raniji prijavili za pomoć 30 plus 30 evra ili su sada stekli uslove, odnosno postali punoletni, mogu da se prijave za isplatu 20 evra u decembru i to od 15. do 30. novembra.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.