MALI O IZVEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE: Država je uspela da očuva privredu uprkos teškim okolnostima
Siniša Mali, Foto: Printscreen/Prva

novo

MALI O IZVEŠTAJU EVROPSKE KOMISIJE: Država je uspela da očuva privredu uprkos teškim okolnostima

"Pored mera koje smo sproveli, uvećali smo kapitalna ulaganja, jer time pre svega želimo da unapredimo životni standard građana", kazao je Mali

Objavljeno:

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je danas da godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije daje jasan signal da je država uspela da očuva privredu, uprkos teškim okolnostima koje izaziva pandemija virusa korona, te da je pritom bilo napretka i u drugim oblastima, kao što je poreska politika.

Mali smatra da je važno što je Evropska komisija prepoznala da je Srbija učinila najznačajniji pomak u okviru pregovaračkog poglavlja koje se odnosi na oporezivanje, saopštilo je ministarstvo.

"Tu smo imali najviše uspeha, jer smo izvršili usklađivanje Zakona o akcizama, pre svega u delu koji se odnosi na uvoz alkoholnih pića, kao i usled dalje implementacije Programa transformacije Poreske uprave", rekao je on.

Istakao je da je, kao i prethodnih godina, oblast Carinske unije na dobrom nivou pripremljenosti, a u delu Finansijskog nadzora, prepoznato je da je Srbija dobro pripremljena i da je ostvaren dobar napredak u odnosu na prethodni izveštajni period.

Takodje, kako je dodao, novi strateški okvir za Internu finansijsku kontrolu u javnom sektoru je široko uspostavljen usvajanjem nove Strategije reforme javne uprave i Programa reforme upravljanje javnim finansijama.

"Prepoznat je i određeni napredak u poglavlju koje se odnosi na finansijske i budžetske odredbe, kao i da se Program ekonomskih reformi dostavlja na vreme, te da su struktura i sadržaj dobro pripremljeni", rekao je ministar.

On je dodao da je poseban naglasak stavljen i na očuvanje privredne aktivnosti u uslovima pandemije korona virusa.

"Izveštaj je veoma povoljan u domenu ekonomije, gde je prepoznato da smo napravili napredak. Posebno je istaknuto da smo zahvaljujući izuzetnom rastu u periodu pre izbijanja same krize, uspeli da znatno ublažimo posledice pandemije", kazao je Mali.

Кako je objasnio, u izveštaju su se posebno osvrnuli na činjenicu da je Srbiji fiskalni prostor napravljen pre pandemije omogućio da obezbedi značajnu fiskalnu podršku ublažavanjem krize u 2020. i 2021. godini, kao i značajno povećanje kapitalnih ulaganja.

Napomenuo je da se ta praksa nastavlja i sledeće godine, te da će raspoloživ fiskalni prostor biti opredeljen za nastavak ulaganja u kapitalne investicije i zdravstveni sistem, za povećanje plata u javnom sektoru i penzija, kao i za nastavak poreskog rasterećivanja privrede.

"Pored mera koje smo sproveli, uvećali smo kapitalna ulaganja, jer time pre svega želimo da unapredimo životni standard građana", kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, u izveštaju Evropske komisije prepoznato je i da postoji napredak u delu poreskih reformi, kao i prilikom privatizacije državnih banaka.

"Važno je napomenuti da je vidljiva stabilnost bankarskog sektora, kao i da je ocenjeno da je rast pozajmljivanja bio značajan, usled monetarnih olakšica, moratorijuma na kredite i mera za pospešivanje likvidnosti", kazao je Mali.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.