ŽELIMO DA SARAĐUJEMO: Mihajlović sa ambasadorom Australije o energentskoj tranziciji
Zorana Mihajlović, Foto: MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE

novo

ŽELIMO DA SARAĐUJEMO: Mihajlović sa ambasadorom Australije o energentskoj tranziciji

Podsetila je da je ova godina za Srbiju važna kada je reč o energetici i rudarstvu, jer je ušla u proces energetske tranzicije

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas o unapređenju saradnje u energetskom i rudarskom sektoru sa novoimenovanim ambasadorom Australije u Srbiji Danijelom Emerijem, koji je ocenio da je projekat eksploatacije litijuma kod Loznice "Jadar" važan za Srbiju i da bi mogao uticati na veće investicije australijskih kompanija u Srbiju.

"Smatram da je projekat 'Jadar' veoma važan za Srbiju. To je potencijalno jedan od najuspešnijih projekata koji će sigurno uticati na brojne australijske kompanije da investiraju u Srbiji, ne samo u rudarskom, već i u drugim sektorima", rekao je Emeri, saopštilo je Ministarstvo.

On je dodao da je Australija posvećena saradnji sa Srbijom, posebno u delu novih investicija kompanija iz ove zemlje u rudarskom sektoru.

"Želimo da sarađujemo i zajedno idemo putem energetske tranzicije. Mogućnosti su očigledno velike kada je u pitanju ulaganje u nove energetske kapacitete. Podržavamo Srbiju kada je reč o dekarbonizaciji i energetike i privrede", kazao je Emeri.

Mihajlović je navela da se nada unapredjenju saradnje u oblasti rudarstva i energetike, kao i većem broju australijskih investicija.

"Otvoreni smo za razgovore sa australijskim kompanijama koje posluju u ovoj oblasti. Naša dva stuba na kojima počiva nova energetska politika, koja je u skladu sa standardima EU, jesu povećanje energetske efikasnosti i zelena energija. Pripremili smo potpuno novi investicioni plan vredan 17 milijardi evra, sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije, jer želimo da menjamo energetski miks Srbije", poručila je Mihajlović.

Podsetila je da je ova godina za Srbiju važna kada je reč o energetici i rudarstvu, jer je ušla u proces energetske tranzicije.

"Izmenili smo zakonodavni okvir, imamo potpuno nove zakone o OIE i energetskoj efikasnosti, takodje spremamo dva strateška dokumenta – strategiju razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku sa vizijom do 2050. godine. Plan je da do 2040. godine dobijemo minimum 40 odsto energije iz obnovljivih izvora, a da do 2050. godine budemo dekarbonizovana zemlja", poručila je Mihajlović.

Ukazala je da to nije lak zadatak, s obzirom na to da sada Srbija dobija oko 70 odsto energije iz termolektrana, ali je istakla da je nužno da se grade novi kapaciteti, nove hidroelektrane, vetroparkovi, solarne elektrane i elektrane na gas, jer ništa nije gradjeno 30 godina.

"Projekat 'Jadar' je strateški važan za Srbiju i verujemo da će kompanija 'Rio Tinto' ispuniti sve uslove, u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, i da ćemo dobiti ne samo rudnik litijuma, već kompletan lanac proizvodnje, uključujući fabriku baterija ili električnih vozila. Sve to predstavlja osnovu za dolazak novih investitora i dalji privredni i ekonomski razvoj naše zemlje, što će unaprediti i ukupne bilateralne odnose", poručila je Mihajlović.

Na sastanku je bilo reči i o pitanjima u vezi sa ljudskim pravima i rodnom ravnopravnošću i saradnji u toj oblasti.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.