POČETAK RADOVA NA GASOVODU DO KRAJA NOVEMBRA: Ministarka pohvalila Dimitrovgrad
Zorana Mihajlović, Foto: Aleksandra Čolić

odlično

POČETAK RADOVA NA GASOVODU DO KRAJA NOVEMBRA: Ministarka pohvalila Dimitrovgrad

Mihajlović je tim povodom izjavila da je Dimitrovgrad najbrže i nejefikasnije odradio sav posao potreban za realizaciju ovog programa

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas u Dimitrovgradu da će radovi na izgradnji interkonektora Niš-Dimitrovgrad početi krajem novembra.

Ona je istakla da je gasovod Niš-Dimitrovgrad značajan zbog diverzifikacije pravaca, ali i snabdevača gasom.

"Srbija je zajedno sa EU obezbedila 85 miliona evra, a radovi će trajati oko dve godine. Ovaj interkonektor je važan jer se njime vezujemo za Bugarsku i imaćemo mogućnost da ;gas dobijamo iz drugih pravaca i od drugih dobavljača, da li će to biti preko Azerbejdžana ili Izraela i Kipra - videćemo. Bitno je da imamo infrastrukturu i da budemo spremni", rekla je ona.

Prema njenim rečima ono što je bitno za Srbiju je da će imati dovoljno toplotne, električne energije i gasa, a gradjani će energente plaćati po garantovanim ;cenama. ; "Najvažnija stvar je da naša javna preduzeća nisu bila spremna za ovu krizu. Srbijagas pregovara o novom ugovoru sa Gaspromom, ali je to odavno trebalo da uradi, kao što je EPS trebalo bolje da planira remonte, a da ne govorim o tome da decenijama nije bilo investicija u nove kapacitete. Spremili smo zakone, novi investicioni plan i program, i sprovodićemo ih kako bismo bili energetski bezbedni", rekla je Mihajlović.U Dimitrovgradu su danas vlasnicima kuća i stanova kojima su odobrene subvencije za realizaciju mera energetske sanacije, dodeljeni ugovori.

Odobreno je 57 prijava u ovoj opštini, a najviše je gradjana zainteresovano za zamenu stolarije. Gradjani su dobili pomoć za realizaciju još dve mere - uredjenje termičke izolacije i ugradnju kotlova na gas ili biomasu. ; Vlasnicima su ugovore uručili Mihajlović, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

Mihajlović je tim povodom izjavila da je Dimitrovgrad najbrže i nejefikasnije odradio sav posao potreban za realizaciju ovog programa.

Ona je najavila da se planira raspisivanje još takvih konkursa u narednoj godini, jer, kako kaže, ključ energetske efikasnosti leži u domaćinstvima, gde treba da se smanji potrošnja električne i toplotne energije.

"Realizacijom ovih mera za 20 odsto biće smanjena potrošnja električne energije, a takodje biće smanjena emisija štetnih gasova i gradjani će račune manje plaćati", kazala je Mihajlović, i dodala da Srbija troši 40 posto više od drugih država i da je potrošnja ravna proizvodnji jedne ili dve termoelektrane, a da to mora da se promeni.

Tončić je rekla da veruje da će ove mere postati primer dobre prakse Ministarstva i da će tako stići do svih gradjana koji imaju potrebe za poboljšanjem energetske efikasnosti svojih domova.

Dimitrov je izjavio da je ponosan što je Dimitrovgrad prva opština na energetskom koridoru realizacije mera energetske sanacije.

"Lokalna samouprava je prepoznala značaj ovakve pomoći za gradjane i da će i u narednoj godini izdvojiti sredstva u budžetu za ove mere, kako bi cela opština bila energetski efikasna", naveo je Dimitrov.

Dimitrovgradu je na konkursu resorog ministarstva odobreno 2,6 miliona dinara a isti iznos sredstava izdvaja i ova opština.

Programom je predvidjeno da Ministarstvo i lokalne samouprave finansiraju do 50 odsto investicije, a polovinu troškova snose korisnici. Ovim se omogućava ušteda električne energije za 40 odsto, time se pored smanjenja potrošnje energije, smanjuje i emisija ugljen dioksida za 58 odsto, rečeno je na dodeli ugovora.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.