OTPUŠAVANJE SUDOPERE KOŠTA 12.000 DINARA? Žena priložila dokaz, a onda se oglasili MAJSTORI
Vodoinstalater, Foto: Profimedia

HIT

OTPUŠAVANJE SUDOPERE KOŠTA 12.000 DINARA? Žena priložila dokaz, a onda se oglasili MAJSTORI

Sve to na kraju ukaluliše se u cenu, pa je tako jedna sugrađanka ovih dana pitala da li je realno da radove na sudoperi naplate 12.000 dinara

Objavljeno:

Vodoinstalateri, električari, moleri, keramičari, bravari, parketari i ostali majstori koji su tu i imaju posla "preko glave", jer su sve ove stvari neminovno potrebne barem nekada - sada mogu da postavljaju uslove.

Iskustva ljudi, pa i naših čitaoca, govore da se danas teže nego ikada dolazi do stručnjaka ove vrste, a potreba za popravkama ili renoviranjem je sve učestalija.

Mimo cena za same radove, neki majstori u Srbiji počeli su da naplaćuju i dolazak, odnosno procenu kvara. Ako klijent, nakon izračunate cene, ipak shvati da mu se popravka ne isplati - majstor zadržava pravo da mu svakako naplati dolazak i procenu.

Sve to na kraju ukaluliše se u cenu, pa je tako jedna sugrađanka ovih dana pitala da li je realno da radove na sudoperi naplate 12.000 dinara.

Ona je uz tu informaciju priložila i fotografiju predračuna i pitala da je cena mogla da bude manja. Proverili smo u dotičnoj firmi i evo šta su nam rekli:

- Nije naplaćeno 12.000 dinara, već 8.000 što možete da proverite sa mušterijom. Ona je dobila predračun, platila samo 5.000 dinara i pozvala da se dogovorimo - pričaju nam iz kompanije za vodoinstalacije i popravke.

Kako dalje navodi vlasnik za Telegraf Biznis, radovi su se izvodili na otpušavanju sudopere vertikale, što je sa dolaskom i propratnim troškovima ukupno iznosilo 12.000 dinara.

Samo otpušavanje košta od 6.000 do 8.000 dinara, navodi nam on.

- Imamo cenovnik usluga koji je javno dostupan i gospođa je mogla da proveri pre poziva. Izašli smo u susret i napravili novi račun, tako da je konačna cena bila 8.000 dinara - navodi nam on.

Iako to ranije nije bila učestala praksa, klijenti su svesni da majstori troše svoje vreme, gorivo, kako bi došlo na lice mesta i pogledali kvar, tako da im je to, donekle, razumljivo. Mada, cena za ovu "uslugu" nije baš mala: 2.500 dinara.

Ono što je nezgodno, jeste činjenica da ako odlučite da popravite, recimo veš mašinu, šporet ili neki drugi uređaj, majstor vam 2.500 dinara (dolazak + procena) - neće kasnije uračunati u punu cenu usluge, već će vam taj deo svakako naplatiti odvojedno, mimo cene popravke.

Slično tome, kako smo već pisali, dostavljači robe (ako kupujete nameštaj), naplaćuju dostavu po spratu, bez obzira na to da li zgrada ima lift. Neke firme transport naplaćuju po "gradskim zonama", odnosno na 5, 10 ili više kilometara udaljenosti od svog centra.

Isti princip imaju i neke ordinacije, s tim što mnoge, ako se odlučite za neku proceduru (npr. estetsku) - cifru koju ste dali za pregled/konsultaciju, kasnije "odbiju" od cene usluge. Dakle, ne naplaćuju vam zasebno.

Moraju da kažu da je skuplje od 5.000

Prema Zakonu o zaštiti potrošača uvodi se važna novina kada je u pitanju naplaćivanje usluga majstora. Prema ovom zakonu, koji je nedavno usvojen, cene usluga koje pružaju majstori kao što su vodoinstalateri, keramičari, moleri i zidari, ali i kozmetičari, frizeri, mehaničari i drugi, biće regulisane takozvanim "proračunom".

To znači da će ubuduće majstori morati da obaveste mušteriju kada cena njihovih usluga iznosi više od 5.000 dinara i da dobiju pisanu saglasnost da mušterija pristaje na to.

U ovom slučaju, majstori su poslali predračun.

(Espreso/Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.