SRBIJA I MAĐARSKA PARTNERI U OBLASTI ENERGETIKE: Ministarka istakla dobre odnose sa susedom
Zorana Mihajlović, Foto: Aleksandra Čolić

sastanak

SRBIJA I MAĐARSKA PARTNERI U OBLASTI ENERGETIKE: Ministarka istakla dobre odnose sa susedom

Sijarto je ukazao na značaj stabilnog snabdevanja Mađarske prirodnim gasom preko teritorije Srbije

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas je u Moskvi u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom istakla da su dve zemlje partneri u oblasti energetike.

"Vodonična strategija biće sastavni deo nove strategije razvoja energetike, čija izrada je u toku. S obzirom na to da je Madjarska već donela vodoničnu strategiju, za Srbiju bi bilo veoma značajno da razmenimo iskustva i radimo na zajedničkom pristupu u oblasti zelenog vodonika", kazala je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Istakla je da je Srbija pripremila i novi investicioni plan, u kojem je težište na izgradnji novih hidroelektrana i novim kapacitetima iz obnovljivih izvora energije, gde takodje postoji prostor za saradnju dve države.Kako je dodala, uz postojeći gasovod Balkanski tok, za energetsku bezbednost regiona važan je i projekat izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja će omogućiti diverzifikaciju pravaca i snabdevača prirodnim gasom.

Sijarto je ukazao na značaj stabilnog snabdevanja Mađarske prirodnim gasom preko teritorije Srbije i izrazio spremnost madjarske strane na dalje unapredjenje odnosa u oblasti energetike.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.