MINISTARKA SA PREDSEDNIKOM GENERALNE SKUPŠTINE UN: Spreman investicioni okvir vredan 17 milijardi evra
Zorana Mihajlović, Foto: Tanjug

novo

MINISTARKA SA PREDSEDNIKOM GENERALNE SKUPŠTINE UN: Spreman investicioni okvir vredan 17 milijardi evra

Prema njenim rečima, Srbija je radila i radi na osnivanju mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, od lokalnog do republičkog

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predsednikom Generalne skupštine UN Abdulahom Šahidom o pitanjima zelene agende i procesu energetske tranzicije, istakavši da je za oblast rudarstva i energetike pripremljen novi investicioni okvir vredan 17 milijardi evra.

Ona je sa Šahidom razgovarala i o svetskoj energetskoj krizi, napomenuvši da je cilj zelena, održiva energetika i privreda, saopštilo je njeno Ministarstvo.

"Govorimo o momentu koji je pun izazova kada je reč o energetici, ali je ova godina svakako jako važna za nas. Doneli smo potpuno novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike, radimo i strateška dokumenata kojima ćemo utvrditi ciljeve i dinamiku promena, a cilj je da do 2040. godine imamo bar 40 odsto energije dobijene iz OIE i da do 2050. godine budemo karbon neutralna zemlja", istakla je ministarka.

Prema njenim rečima, svakodnevno se razgovara sa svetskim kompanijama koje su zainteresovane za ulaganje u energeski sektor, posebno kada se govori o obnovljivim izvorima.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, razgovarala je sa Šahidom i o pitanjima rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena, istakavši da je to veoma važno za Vladu Srbije, navodeći da je Srbija posvećena ovoj temi, a od 2014. godine i institucionalno, osnivanjem Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost."Za nas je rodna ravnopravnost jako važna, a u poslednjih sedam godina od osnivanja Koordinacionog tela napravili smo ozbiljne pomake i unapredili zakonske i strateške okvire u oblasti rodne ravnopravnosti i zabrane diskriminacije", kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija je radila i radi na osnivanju mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima, od lokalnog do republičkog.

"Situacija jeste bolja, naročito na centralnom nivou, imamo rodno odgovornu Vladu, ali je potrebno da imamo i više žena koje će voditi gradove. Takodje, nizom projekata podržavamo proces osnaživanja žena u ekonomskom smislu", istakla je Mihajlović.

Šahid je kazao da je pitanje rodne ravnopravnosti jedno od prioriteta njegovog predsedavanja GS UN. "Kao ministar spoljnih poslova svoje zemlje radio sam na tome da se poveća broj ambasadorki u svetu, takodje nastojim da zajedno sa agencijama UN i državama članicama uspostavimo globalnu mrežu žena koje će biti uzori mladim ženama i devojčicama širom sveta, kako bi mogle da vide da postoje mogućnosti i bolja budućnost za sve njih", rekao je on.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.