MINISTARKA POZVALA KINESKE KOMPANIJE DA UČESTVUJU U PROJEKTIMA! Srbija i Kina treba da sarađuju
Zorana Mihajlović, Foto: Kurir TV

odlično

MINISTARKA POZVALA KINESKE KOMPANIJE DA UČESTVUJU U PROJEKTIMA! Srbija i Kina treba da sarađuju

Istakla je da Kina, koja planira da do 2060. ostvari ugljeničnu neutralnost, ; želi da promoviše novi zeleni razvoj

Objavljeno:

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija i Kina mogu uspešno da sarađuju u oblasti energetike, posebno u oblasti zelene energije i pozvala kineske kompanije da učestvuju u realizaciji velikih investicionih projekata u elektroenergetici.

"Verujem da za naše dve zemlje postoji ogroman prostor za saradnju u oblasti energetike, posebno ako znamo da zelena agenda daje gotovo neograničene mogućnosti za investicije, radna mesta, tehnološki razvoj, unapredjenje životne sredine. Pozivam vas da uspešnu saradnju naše dve zemlje i kineskih i srpskih kompanija nastavimo u oblasti zelene energetike, da razmenjujemo iskustva i da budemo partneri u zelenoj energetskoj tranziciji i projektima u oblasti zelene energije", rekla je Mihajlović na video-konferenciji o zelenoj energetici.

Ona je naglasila da je saradnja u procesu energetske tranzicije neophodna i dodala da je u momentu svetske energetske krize potrebno ubrzati zelenu agendu, navodeći da je Srbija otvorena za saradnju sa svim zemljama i kompanijama koje posluju u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

"Energetika je danas najvažnija tema. Кriza će se završiti, ali svakako moramo da razgovaramo o viziji i strategiji energetike", rekla je Mihajlović na video-konferenciji koju su organizovali Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, ambasada Кine u Beogradu i Nacionalna uprava za energetiku Kine.

Podsetila je da je u prethodnom ministarstvu, na čijem je čelu bila, saradnja sa brojnim kineskim kompanijama bila uspešna, te da je završen veliki broj projekata u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

"Zato sam uverena da možemo jednako uspešno saradjivati i u oblasti energetike, konkretno u oblasti zelene energije i drago mi je da danas razgovaramo sa kineskim kompanijama sa kojima do sada nismo saradjivali, a zainteresovane su da rade sa nama", rekla je ministarka.

Istakla je da je povećanje udela OIE važan instrument ne samo za očuvanje energetske bezbednosti u procesu energetske tranzicije, već i za ostvarivanje globalnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena.

Ona je ukazala da ova godina predstavlja prekretnicu u srpskoj energetici.

"Doneli smo potpuno novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike, gde je posebno važan prvi poseban Zakon o korišćenju OIE. Započeli smo i izradu strateških dokumenata kojima ćemo utvrditi ciljeve i dinamiku promena u energetskom sektoru do 2050. godine", kazala je ministarka.

Dodala je da je u toku izrada integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine i nova strategija razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine.

"Naša vizija je da se do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora, a da 2050. godine dostigne klimatsku neutralnost. Za realizaciju ovih ciljeva napravljen je novi Plan investicija, koji obuhvata projekte u energetici i rudarstvu vredne 17 milijardi evra. Srbija nije izgradila nijedan veliki kapacitet 30 godina", izjavila je Mihajlović.

Precizirala je da veliki deo investicionog plana, najmanje pet milijardi, čine projekti u oblasti OIE, gde će se nastojati da se poveća proizvodnju zelene energije ulaganjem u hidroenergetske kapacitete, vetroparkove i kapacitete na bazi solarne energije i biomase.

"Pored toga, predvidjena je izgradnja gasnih elektrana. Takodje smo zainteresovani za razvoj vodonika, zbog čega smo prvi put zakonom definisali vodonik kao OIE, a vodonična strategija biće sastavni deo nove strategije razvoja energetike", rekla je Mihajlović.

Direktor Nacionalne energetske uprave Кine, Džang Djijanhu, istakao je prijateljstvo dve zemlje kao osnovu za dalji razvoj strateškog partnerstva.

"Naša dva naroda pokazala su medjusobno poštovanje i solidarnost tokom pandemije. Nadamo se da će saradnja u oblasti energetike, posebno u sektoru OIE, biti dodatno unapredjena, s obzirom na velike potencijale koje Srbija ima, a imajući u vidu naše planove da uvećamo investicije u nove kapaciteta koje koriste obnovljive izvore", rekao je on.

Kao dobre primere saradnje dve zemlje u oblasti energetike neveo je gasnu elektranu Pančevo i termoelektrenu Kostolac.

Ambasadorka Кine u Beogradu, Čen Bo, rekla je da su perspektive i mogućnosti za saradnju dve zemlje u oblasti energetske transformacije velike i da će zajedničko reagovanje na klimatske promene biti u fokusu i u narednom periodu, ne samo tokom energetske krize.

"Srbija i Kina imaju dobru tradiciju energetske saradnje imaju i velike potencijale u oblasti one energije, ali smatram da se dve zemlje u oblasti nove energije nedovoljno poznaju, bez obzira da li se radi o politikama ili kompanijama koje se bave novom energijom", rekla je Čen Bo.

Istakla je da Kina, koja planira da do 2060. ostvari ugljeničnu neutralnost, ; želi da promoviše novi zeleni razvoj.

"Kina će snažno podržati razvoj zelene i niskougljenične energije u zeljama u razvoju", rekla je ambasadorka.

Istakla je i da Kinu raduje da Srbija u svom razvoju poklanja pažnju energetskoj transformaciji, podstiče razvoj i korišćenje zelene energije.

"Ova konferencija pruže dobru osnovu za obe strane koja će poslužiti za bolje upoznavanje dve strane u oblasti nove energije", rekla je Čen Bo.

Кonferencija je organizovana uz podršku Privredne komore Srbije, a osim kompanija iz Srbije, učestvovali su i predstavnici "Pauer Čajne", "Sinosure Čajna eksport & kredit inšurans korporejšena", "JA tehnolodžija", Кineskog instituta za planiranje i inženjering električne energije i Inženjerskog instituta za obnovljivu energiju.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.