POČELI RAZGOVORI PREDSTAVNIKA SRBIJE I MMF! Misija će trajati sve do 22. oktobra
MMF, Foto: Profimedia

novo

POČELI RAZGOVORI PREDSTAVNIKA SRBIJE I MMF! Misija će trajati sve do 22. oktobra

Istaknuto je da je cilj savetodavnog programa podrška bržem privrednom oporavku Srbije od efekata pandemije

Objavljeno:

Zvanični razgovori predstavnika Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u cilju prvog razmatranja sprovodjenja ekonomskog programa koji MMF podržava novim savetodavnim aranžmanom počeli su danas plenarnim sastankom u video formatu, saopštila je Narodna banka Srbije.

Misija MMF trajaće do 22. oktobra i tokom nje će biti razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja, kao i realizacija utvrdjenih ciljeva ekonomskog programa.

"Ovaj novi program saradnje koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike odobren je u junu ove godine na period od 30 meseci i predstavlja nastavak partnerskog odnosa koji Srbija ima s MMF-om. Кao i prethodni program koji je uspešno završen u januaru ove godine, ima savetodavni karakter i ne predvidja korišćenje finansijskih sredstava", navela je NBS.

Istaknuto je da je cilj savetodavnog programa podrška bržem privrednom oporavku Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti i sprovodjenju ambicioznog plana strukturnih reformi radi podsticanja visokog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

"Reforme koje su sadržane u programu odražavaju politiku i agendu nosilaca ekonomske politike u Srbiji i uključuju: učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja državnim preduzećima, razvoj tržišta kapitala, dalje jačanje procesa dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne pomoći, kao i prelazak na zelenu ekonomiju", navela je NBS.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.