SKOK CENE NAFTE U SVETU! Naš stručnjak objašnjava kako će se to odraziti na potrošače u Srbiji
Nafta/ilustracija, Foto: EPA / LARRY W. SMITH

neverovatno

SKOK CENE NAFTE U SVETU! Naš stručnjak objašnjava kako će se to odraziti na potrošače u Srbiji

- Ona je prilično velika, tako da bi država mogla da omogući da sve zajedno ne poskupi toliko ukoliko bi se odrekla dela akcize, objasnio je Atanasković

Objavljeno:

Cene nafte na svetskom tržištu skočile su nakon što su zemlje koje proizvode naftu odlučile da nastave sa postepenim povećanjem proizvodnje tog energenta od novembra.

Ta odluka će se odraziti i na cenu nafte kod nas jer se tek oko 30 odsto nafte za naše potrebe proizvodi u Srbiji. Iako se ostalih 70 odsto doprema, nove cene trebalo bi da važe za dva meseca, kada ta nafta stigne u našu zemlju.

A s obzirom na to da zakonom nije propisana maksimalna cena, preduzetnicima se ostavlja mogućnost da sami formiraju njenu vrednost. Zato stručnjaci napominju da bi rešenje moglo da bude smanjenje akcize.

Naftni stručnjak Nebojša Atanacković kaže da ukoliko se ovaj trend visokih cena sirove nafte i derivata nastavi, moguće je da se utiče na smanjianje akcize.

- Ona je prilično velika, tako da bi država mogla da omogući da sve zajedno ne poskupi toliko ukoliko bi se odrekla dela akcize, objasnio je Atanasković.

Ekonomista Milan Kovačević navodi da nafta nije jedini energent koji je poskupeo, te da vše plaćamo struju i prirodni gas. "Do sada je bio običaj da se nafta održava na nekim normalnim cenama, a sada se i dogovori oko toga teško prave. Ima dosta ispada da neko hoće više da proizvodi", dodaje on, a poznavaoci prilika zaključuju da o smanjenju cena nafte nema ni govora, piše Kurir.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.