VIRTUELNI ASISTENT "MIA" POČEO SA RADOM U ŠAPCU I SOMBORU! Pružaće najznačajnije informacije na uvid
Kompjuter, Foto: Profimedia

novo

VIRTUELNI ASISTENT "MIA" POČEO SA RADOM U ŠAPCU I SOMBORU! Pružaće najznačajnije informacije na uvid

"Komunikacija je zasad moguća putem Vibera i gradskih portala, a u naredom periodu biće omogućena i razmena informacija putem Facebook Messenger aplikacije", rekla je Jovanović

Objavljeno:

Virtuelni asistent MIA (Municipal Inteligent Assistant) od danas će, u Šapcu i Somboru, pružati informacije o najtraženijim administrativnim procedurama i u realnom vremenu, putem vibera i gradskih portala, odgovarati na upite gradjana o aktuelnim dešavanjima, radnom vremenu i brojevima telefona javne uprave, najavljeno je na konferenciji povodom puštanje ove platforme u rad.

"Veoma mi je drago što nakon implementacije čet bota na Portalu eUprava koji predstavlja pravu pomoć u lakšem i bržem snalaženju sa korišćenjem elektronskih usluga, danas gradjani dobijaju mogućnost upotrebe ovog modernog vida komunikacije i u lokalnim samoupravama", rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, navodi se u saopštenju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Prema njegovim rečima cilj Kancelarije za IT i eUpravu je da sa uspostavljanjem Nacionalne infrastrukture za veštačku inteligenciju, do kraja godine, krene sa masovnom primenom veštačke inteligencije u pružanju elektronskih usluga.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić naglasio je da će Šapčani putem četbota MIA moći da dodju do odgovora na pitanja koja su u vezi sa izdavanjem izvoda iz matičnih knjiga, uverenja o državljanstvu, poreskih uverenja i pravima u vezi sa roditeljskim i dečijim dodatkom.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović navela je da MIA ima ulogu da s jedne strane rastereti zaposlene, a s druge da gradjanima i pruži još kvalitetniju uslugu.

"Komunikacija je zasad moguća putem Vibera i gradskih portala, a u naredom periodu biće omogućena i razmena informacija putem Facebook Messenger aplikacije", rekla je Jovanović.

Direktorka GIZ-a u Srbiji Daniela Funke iskazala je poverenje da će projekat pokazati prednosti digitalizacije za sve javne i privatne aktere koji učestvuju širom regiona i promovisati digitalnu kulturu.

"Snažno verujemo da će znanje i iskustvo koje će biti stvoreno kroz projekat biti od koristi i za druge lokalne samouprave kroz regionalnu razmenu i prenos znanja od strane mreža kao što je BFC SEE", navela je Funke.

U saopštenju NALED-a, ova inovacija realizovana je putem projekta "Unapredjenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvodjenjem četbot aplikacije", koji sprovode GIZ, SAGA, NALED, Privredna Komora Republike Srpske i Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) u okviru programa develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Četbot asistente u okviru projekta dobiće i Bijeljina i Laktaši u BiH.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.