KO ĆE SVE MORATI DA VAM IZDA FISKALNI RAČUN? Nova fiskalizacija počinje od 1. novembra
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

nova fiskalizacija

KO ĆE SVE MORATI DA VAM IZDA FISKALNI RAČUN? Nova fiskalizacija počinje od 1. novembra

U zakonu je ovo bezbednosni element, a u stvari kartica koju će izdavati Poreska uprava i koja je uslov je za uključivanje u novi sistem fiskalizacije

Objavljeno:

Nova fiskalizacija počinje od 1. novembra, uz prelazni period do aprila naredne godine.

U vezi sa tim, privrednici će već od petka moći da prijave objekte, a od 15 oktobra i da traže subvencije za novu fiskalizaciju. Vlada je obezbedila šest milijardi dinara pomoći za opremu uz koju će se fiskalni računi, u trenutku izdavanja, očitavati i u Poreskoj upravi.

U zakonu je ovo bezbednosni element, a u stvari kartica koju će izdavati Poreska uprava i koja je uslov je za uključivanje u novi sistem fiskalizacije. Prvi korak ka njoj je da privrednici prijave objekte prodaje.

Saša Dulić iz Poreske uprava objašnjava da je to objekat koji ima svoju adresu, zatim pokretni poslovni prostor, na primer autobus u međugradskom saobraćaju, zatim veb-trgovina, portal na kome se obavlja veb-trgovina, i četvrta vrsta je automat – automati za prodaju kafe, grickalica, pića i slično.

U međuvremenu se pripremaju novi ili dograđuju stari fiskalni uređaji, uz odgovarajući softver kasa nije neophodna, dovoljan je i mobilni ili tablet. Za subvencije za nabavku sada potrebne opreme privrednici mogu konkurisati od 15. oktobra do 31. januara.

"Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede", rekao je Siniša Mali i dodao da neće više biti troškova obaveznog godišnjeg servisiranja, certifikacije i čuvanja kontrolnih traka.

Sa prelaskom na e-fiskalizaciju, pod nadzorom poreznika biće i zanatlije, pogrebnici, preprodavci na pijaci i mnogi koji do sada nisu. Zbog toga se očekuje da će od naredne godine biti mnogo više različitih fiskalnih uređaja.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.