U MNOGIM DOMAĆINSTVIMA DRASTIČNO ĆE SE SMANJITI RAČUNI ZA GREJANJE: Prvi ugovori o zameni stolarije sledeće nedelje
Grejanje, Foto: Profimedia

dobre vesti

U MNOGIM DOMAĆINSTVIMA DRASTIČNO ĆE SE SMANJITI RAČUNI ZA GREJANJE: Prvi ugovori o zameni stolarije sledeće nedelje

Zelena energetika, korišćenje OIE u znatno većoj meri nego što je do sada bio slučaj, zeleno, moderno rudarstvo 21. veka, sve je to deo nove energetske politike

Objavljeno:

„Bez te politike ne bismo mogli da sprovodimo projekte o dodeli subvencija o zameni stolarije i postavljanju solarnih panela“, rekao je Milan Macura, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

On je rekao da se prvi projekat povećanja energetske efikasnosti, odnosno zamene stolarije, privodi kraju. „Zbog loše izolacije i dotrajale stolarije mi praktično bacimo kroz prozor godišnju proizvodnju jedne TE u Srbiji. Ukupno su 52 jedinice lokalne samouprave raspisale pozive ka građanima, danas i sutra to će učiniti i preostalih 15. Krajem sledeće nedelje očekujemo prvo potpisivanje ugovora sa građanima. Interesovanje i kompanija i građana za ovaj projekat je bilo ogromno“, rekao je Macura.

Kada je reč o solarnim panelima, Macura objašnjava da će procedura biti identična kao za zamenu stolarije.

„Raspisali smo javni poziv 3. septembra za dodelu subvencija za solarne panele i taj poziv traje do 1. oktobra. Procedura je ista kao što je bila u slučaju zamene stolarije. Posle toga, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati panele i ka građanima. Ali, da bismo uopšte pričali o ovoj temi, bilo je potrebno da Ministarstvo rudarstva i energetike najpre donese nove zakone. Vlada je na predlog Ministarstva usvojila uredbu o kupcu-proizvođaču, i time se skraćuju administrativne procedure za ugradnju solarnih panela, praktično ih više nema. Ono što je ključno, kada govorimo o uštedama, to je da građani mogu da očekuju drastično smanjenje računa za utrošenu električnu energiju. Prosečna potrošnja po domaćinstvu u Srbiji je oko 400 kilovat-sati. Ako ugrade solarni panel snage pet kilovata, koji proizvodi oko 430 kilovat-sati, to znači da će plaćati samo fiksni deo, negde oko 700 dinara mesečno. Takav solarni panel košta otprilike 4.000 evra, pola te sume daje država, što znači da se investicija od 2.000 isplati za 6 do 7 godina, a radni vek solarnih panela je i do 25 godina“, objašnjava Macura.

On je ponovio da će Ministarstvo i u narednim godinama raspisivati nekoliko javnih poziva godišnje za subvencionisanje zamene stolarije i postavljanja solarnih panela i da će u tu svrhu biti odvojeno više od 150 miliona na godišnjem nivou.

00:19

Saša Matić uručio poklon voditeljki

(Espreso / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.