KONAČNO POSTIGNUT DOGOVOR: MINIMALAC U SRBIJI za 2022. biće 35.012 dinara!
Povećanje minimalca, Foto: Profimedia

KO ČEKA, TAJ DOČEKA

KONAČNO POSTIGNUT DOGOVOR: MINIMALAC U SRBIJI za 2022. biće 35.012 dinara!

Vlada je predložila povećanje za 9,4 odsto.

Objavljeno:

Kada je reč o minimalnoj mesečnoj ceni rada u Srbiji, veća se već neko vreme unazad.

Naime, sindikati nisu odustajali od 39.000 dinara minimalne zarade, dok je država govorila kako je spremna da olakša i poslodavcima, ali i da ostaje pri predlogu da nova cifra bude 35.012 dinara.

Vlada je predložila povećanje za 9,4 odsto.

Danas oko 11 sati počela je Sednica Socijalno - ekonomskog saveta, na kojoj je glavna tema upravo utvrđivanje minimalne cene rada, i konačno je postignut dogovor da minimalac u Srbiji za 2022. godinu bude 35.012 dinara.

Zaključak je da nezadovoljnih na sednici danas nema, kažu ispred Unije poslodavaca Srbije (UPS). Za poslednje tri godine, navodi se, Unija je uspela da smanji doprinose za 2 odsto - to je rezultat posle višedecenijske borbe poslodovaca sa vladom.

Poslodavci, navodi se, insistiraju da se privreda ubuduće još više rastereti. Pre svega, traži se dobijanje kadrova prema potrebama. Takođe, moraju se rešiti birokratski izazovi, koji "koče" mnoge procedure, i Unija je na sednici rekla da je ta tema u fokusu.

Ideja je i da se preventivom deluje na nesuglasice.

- Poslodavcima smo ponudili i povećanje neoporezivnog dohotka, kao i umanjenje doprinosa, što je veoma važno kao i predlog o povećanju od 9,4 odsto za 2022. godinu - rekao je Siniša Mali.

Dodaje da će Srbija biti među tri zemlje u Evropi po stopi rasta, te da zaposlenost raste, a da je udeo javnog duga u BDP-u 55,5 odsto.

Podsećamo, članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES), poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije 27 avgusta nisu uspeli da postignu dogovor kada je u pitanju povećanje minimalca za 2022. godinu.

- Po projekcijama, 2023/24. potpuno ćemo pokriti minimalnu potrošačku korpu, a pritom nam je važno da ne ugrozimo poslovanja i otvaranje novih fabrika - rekao je ministar Siniša Mali, 30. avgusta.

Takođe je dodao, "rast minimalca nam je bitan jer je on glavni pokretač rasta prosečne plate, koja sada iznosi više od 65.000 dinara".

Bonus video:

02:24

MLADI NEĆE, PA MORAJU PENZIONERI! Dok mnogi beže od posla, on radi i u SEDMOJ deceniji života (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.