ZAVRŠEN SASTANAK O MINIMALCU: Uključuje se i Siniša mali, dve cifre na stolu!
Ilustracija, Foto: Print Screen Youtube

treći sastanak

ZAVRŠEN SASTANAK O MINIMALCU: Uključuje se i Siniša mali, dve cifre na stolu!

Novi sastanak je zakazan za 2. septembar kada bi trebalo da imamo i konačnu odluku o visini minimalne zarade za 2022. godinu koju u Srbiji prima oko 350.000 radnika

Objavljeno:

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES), poslodavci, sindikati i predstavnici Vlade Srbije ni danas nisu postigli dogovor kada je u pitanju povećanje minimalne mesečne zarade za 2022. godinu, saznaje Blic Biznis.

Novi sastanak je zakazan za 2. septembar kada bi trebalo da imamo i konačnu odluku o visini minimalne zarade za 2022. godinu koju u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

Ako je suditi po današnjem sastanku sve tri strane su ostale na istim pozicijama koje su zauzele i na prethodnim zvaničnim razgpovorima. Naš izvor kaže da sindikati ne odustaju od 39.000 dinara minimalne zarade, dok je Vlada ostala pri svojoj ponudi od 35.012 dinara.

Što se tiče poslodavaca, oni i dalje traže smanjenje doprinosa na plate, a u slučaju povećanja minimalca. Razlog je, kako tvrde, to što nisu u mogućnosti da isfinansirajunove povišice.

Kako saznajemo, u toku je sastanak kolegijuma na kome učestvuju predsatvnici sindikata i ministar finansija Siniša Mali. Ministar je na ovaj kolegijum došao umesto ministarke za rad Darije Tepavčević koja je prethodno prisustvovala sastanku sa sindikatima i poslodavcima.

Og rezultata njihovog razgovora zavisi i konačna odluka o visini minimalne zarade, a koja će biti doneta 2. septembara.

Za dve decenije koliko postoji Socijalno-ekonomski savet, sindikati i poslodavci su se samo jednom – 2017. godine – usaglasili oko povećanja minimalne cene rada. Ostalih godina, zbog izostanka dogovora odluku je, kako zakon i predviđa, donosila Vlada.

Jedinstven slučaj imali smo 2011, kada je tadašnja Vlada minimalac povećala ne samo više od toga što su poslodavci nudili, već i više od onoga što su sindikati tražili.

- U slučaju da se dogovor ne postigne, visinu minimalne zarade će, kao što je to bio slučaj prošle godine, utvrditi Vlada. Imajući u vidu ono što nudi država i što traže sindikati vrlo je moguće da vlada pristane na neki minimalni ustupak u odnosu na 35.012 dinara, koliko je juče ponudila na sastanku sa sindikatima. Računamo da bi taj ustupak mogao da bude nekih hiljadu dinara, možda i nešto više - kaže naš izvor.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media